Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
16

Planck sabiti neyi ifade eder?

Fotonlar en küçük enerji birimi midir? yardımcı olursanız sevinirim.
8,502 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hüseyin Açar
Fizikçi
Orijinal Soru: Planck sabiti nedir?

1900 yılında Alman termodinamikçi Max Planck, kara cisim ışımasında ortaya çıkan grafiğin çözümünü bazı varsayımlara dayandırdı.

Bu yaklaşıma göre ışık dalga değil parçacıklardan oluşmaktaydı. Ona göre ışık, her bir parçacığının enerjisi h.v olan enerji paketleri halinde yayılmaktaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Planck bağımsız dalga paketlerinden oluşan ışığın her birimine foton ya da kuantum adını verdi. Işığın yayılması ya da soğrulması ancak belirli enerji değerlerine sahip iki farklı enerji seviyesindeki geçiş sonucu olmalıydı.

Planck formülü

Tüm Reklamları Kapat

Her ışığın (rengin) kendine özgü fotonları vardır ve fotonlar en küçük enerji birimleridir. Mavi ışığın fotonunun enerjisi yeşilden, yeşilinki de kırmızıdan büyüktür. Burada enerjiyle dalga boyu arasında bir ilişkiden söz edilir. Yayılma ya da soğurulma miktarının en küçük değeri hv kadar enerji gerektirir.

Planck formülü, bir fotonun enerjisi ile ona eşlik eden elektromanyetik dalganın frekansı arasındaki bağıntıdır.

E = h X V

E fotonun enerjisi (kuantum enerjisi)

h Planck sabiti

V ışımanın frekansı

Planck sabiti kuantum mekaniğinde etki edilen en küçük birimi temsil eder, diğer bir deyişle süreksizliğin birimidir. Planck formülü, frekansı bilinen bir taneciğin enerjisinin hesaplanmasında kullanılır. Planck, bu buluşuyla 1918 Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. Planck bu buluşu ile kuantum fiziğinin kapılarını aralamıştır ve Bohr'un atom modeline öncülük etmiştir.

544 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ali Alpar. Planck Sabiti Nedir? Klasik Fiziğin Çıkmazları Kuantum Fiziğiyle Nasıl Çözüldü?. (2 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2021. Alındığı Yer: sarkac.org/ | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Barış
bilim meraklısı

Planck sabiti evrenin kesikliliğinin en küçük birimidir. Değeri = 6.62607015×10−34 Joule/saniyedir. Yani evrendeki en küçük uzunluk, zaman veya enerji ölçüsüdür diyebiliriz (aslında tam değil ama onları ölçmek için kullanabiliyoruz)

örneğin enerji açısından ele alalım:

Tüm Reklamları Kapat

Biz doğadaki her parçacığın hem dalga hem parçacık gibi davrandığını biliyoruz. bir dalganın saniyediki titreşim sayısı frekanstır(v) ve birimi Hertz'dir.. Elimizde bir hayi A parçacağı olsun. Bu parçacığın enerjisini şöyle buluyoruz.

Enerji(E) = Frekans(v) * planck sabiti(h) (kullandığım harfler uluslararsı kısatmalar)

Tüm Reklamları Kapat

şimdi elimizdeki A parçacığın frekansı hayalen 1 olsun. o durumda bu parçacığın enerjisi 1*planck sabiti = planck sabiti olur. Demek ki evrendeki herhangi bir parçacığın en küçük enerjisi planck sabiti kadar olabilir.

biz herhangi bir parçacığın(ve tabi aynı zamanda dalganın) frekansını biliyorsak onu plank sabiti ile bulup enerjisini hesaplayabiliriz.

bunu uzunluk, zaman gibi değerler için de kullanmak mümkün. Mesela kafanızda yerleşmesi açısından söyleyeyim planck sabitinden daha kısa zaman fizik açısından yok kabul edilir. Yani bir anlamda(sadece benzetme açısından) "an" kelimesini temsil eder.

Gelelim foton sorunuza. Foton bir parçacık olduğu için onu birim kabul edemeyiz. Ancak gluonlar ile birlikte durgun kütleleri yok kabul edildiğinden (bu enerjileri olmadığı anlamına gelmez çünkü harektlerinden kaynaklanan kinetik enerjileri var) evrendeki en hafif parçacıklardır.

1,739 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Anonim. Planck Sabiti. (3 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Alcan
Ali Alcan
32K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi
Orijinal Soru: Plank Sabiti Nedir ?

Merhabalar. Bu sabitin Max Planck tarafından ortaya atılmasının temelinde Siyah Cisim Işıması vardır. Klasik fizikçiler bir maddeye sürekli enerji verildikçe bu maddenin yapacağı ışınımın enerjisinin de devamlı artacağını düşünüyorlardı ancak deneysel verilen bunun bu şekilde gerçekleşmediğini ortaya koydu. (Aşağıya bırakacağım bağlantıdan klasik fiziğin öngördüğü ve deneysel çalışmaların sonuçlarının grafiğini görebilirsin.)

Bu durum sonucunda Max Planck enerjinin değişiminin sürekli olmadığını, kesikli şekilde olması gerektiğini ileri sürdü. Bunu kesikli olma durumunun kuanta adı verilen enerji paketçikleri sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Matematiksel olarak oluşturduğu denklemdeki Planck Sabiti'ni, bir fotonun dalga frekansına bağıl olarak taşıyabileceği enerji miktarı olarak tanımladı. E = hf şeklinde bildiğimiz denklemde h, Planck Sabiti ve f ise frekansı temsil eder.

Kuantum Fiziği'nin doğmasında oldukça önemli bir yere sahip olan bu açıklamalar Max Planck'e Nobel ödülünü kazandırmıştır.

1,191 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Siyah Cisim Işıması. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Planck Sabiti (1) . (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Planck Sabiti (2) . (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close