Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Aşağıdakilerden hangisi bu canlıların yaşadıkları bölgeye uyumları sonucu gelişmiş bir özellik olarak kabul edilebilir?

431 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Cevap, hiçbiri. Çünkü burada sayılan özelliklerin hiçbiri "gelişen" özellikler değildir. Hepsi, "evrimleşen" özelliklerdir. Gelişme, bir canlının ömrü içinde yaşanan değişimlerdir. Evrim ise bir türün nesiller içinde geçirdiği değişimlerdir. Ama soruyu cevaplayabilmek adına, soru kökündeki hatayı görmezden gelelim ve cevapları inceleyelim:

A şıkkı: Doğurarak çoğalabilme memelilerin ayırt edici özelliklerinden biri olarak evrimleşmiş olsa da, tüm doğuran memelilerde görülür ve tilki ile tavşan özelinde değildir. Özellikle de kutup bölgesinde yaşamayla ilgili bir adaptasyon değildir. Dolayısıyla cevap da değildir.

Tüm Reklamları Kapat

B şıkkı: Yavruların sütle beslenmesi de, tıpkı A şıkkında olduğu gibi, yerel bir adaptasyon değildir. Memelilerin genelinde, yüz milyonlarca yıl önce evrimleşmiş bir özelliktir. Kutup bölgesinde yaşamak ile alakası bulunmamaktadır. Dolayısıyla cevap değildir.

C şıkkı: Vücudun kıllarla kaplı olması, birçok memelide görülen bir özelliktir. Hatta neredeyse tüm memelilerin vücutları kıllarla kaplıdır. Bu adaptasyon, yine kutuplarla alakalı değildir. Evet, kutuplarda yaşamak açısından vücudun kıllarla kaplı olması bir avantajdır; ancak bu özellik, kutuplarda yaşamaya özel olarak evrimleşmemiştir. Zira çöllerde yaşayan develerden, ormanlarda yaşayan şempanze ve orangutanlara kadar, sularda yaşayan deniz aslanlarına kadar birçok memelinin vücudu kıllarla kaplıdır. Dolayısıyla cevap değildir.

Tüm Reklamları Kapat

D şıkkı: Kışın kürklerin beyaz renge dönüşümü, kutuplarda yaşamaya özgü bir adaptasyondur. Ortaokul düzeyinde detayların bilinmesi önemli değilse de, bunu epigenetik mekanizmalar kontrol eder. Evrimsel süreçte, kutuplarda yaşayan canlılar, yılın belli mevsimlerinde, sıcaklık değişimine ve çevresel diğer faktörlere bağlı olarak kürk rengi değiştirecek şekilde evrimleşmişlerdir. Bu durum, canlıların güneş altında kaldıklarında bronzlaşmaları gibi bir modifikasyon değil, doğrudan evrimsel süreçte gelişmiş olan bir adaptasyondur.

Dolayısıyla cevap, D şıkkıdır.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close