Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Evrende boşluk var mıdır? Kuvvetleri nasıl somut algılaya biliriz?

Kuvvet derken bir birine etki eden enerji yoğunlukları, yani maddeleri bir birine ittirdiğimizde nasıl hereket ediyorlar? Mesela en küçük "madde" mesela atomu düşünelim iki atom bir birini nasıl etkiliyor hareket ede bileceği alan nedir? (Fikrimi tam izah edemedim.)
557 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Kuvvetleri kolay yoldan, somut olarak algılamanın bir yolu yok. Çünkü bunlar hayatımızda algılarımızla deneyimlediğimiz şeyler değiller. Elbette iki mıknatısı alıp birbirine aynı kutupları yaklaştırarak itmeyi hissedebilir, duyularımızla algılayabiliriz. Fakat arada ne olduğunu gözle görmüyoruz. Bunun için de demir tozları kullanarak, aradaki manyetik alan çizgilerini görselleştirmeye çalışıyoruz.

Bu tür etkileşimleri (kuvvetleri) soyut olarak kavramaya çalışmak gerek. Bunun için de en iyi kavramlar alanlardır. Skaler alan ve vektörel alan. Örneğin bir küp alalım ve altından ısıtalım. Böyle bir durumda küpün alt kısmı daha sıcak üst kısmı daha soğuk olacaktır. Eğer sıcaklık dağılımını inceleyecek olursak, bu bir skaler alan ifade eder. Küpün altından üstüne sıcaklık değişimi de onun o eksendeki sıcaklık gradyentidir. Sıcaklık, skaler bir nicelik olduğu için, bunu o küpün içerisindeki her bir noktanın bir değere sahip olması gibi düşünebilirsiniz. Seçtiğiniz noktanın değeri ne kadar yüksekse, orası o kadar sıcaktır.

Aynı şey vektörel alanlarda da geçerli. Bu sefer değerin bir de yönü söz konusu. Manyetik alan çizgilerini düşünerek bunu somutlaştırabiliriz belki. O çizgileri çok ufak çizgilere böler ve bir yön verirsek, bir vektör ifade ederler. Bu nedenle Dünya'nın manyetik alanına giren yüklü bir parçacık, manyetik alan çizgilerini takip ederek kutuplardan Dünya'ya girer, Aurora'ları oluşturur. Skaler alan ve vektörel alan arasındaki en temel, konsept farkı bu.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlarla ilgili detaylı bir seri hazırlamıştık. Üstelik alanların video anlatımları da var. Referanslara bırakıyorum.

119 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Boyut Analizi, Skaler Ve Vektörel Kavramları. (14 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close