Güdümü füzelerin hedefi yakalama mantığı radyo sinyallerine dayanmaktadır. Hedefi sinyal yollayarak takip edip, yaklaştığında da ısı alıcıları ile ısıyı bulup hedefe kilitlenmektedirler. Bu işlemler büyük füzelerde operatörlerle hedefe belli bir mesafe elle kumanda ile yaklaşıp ardında füzeyi kendi başına bırakarak tamamlamaktadır.
Lazer güdümlü sistemler çalışırken, ilk önce hedef belirlenir ve aynı zamanda füze fırlatılmaya hazırlanır. Hedef genelde bir uçakta pilot ile, kara kuvvetleri saldırısında tank silah subayı ile işaretlenir. Lazer hedefe saniyeler içinde belli bir noktada ısı verir. Bu ısının derecesi aynı anda füzedeki sisteme yüklenir ve füze yola çıkar. Kaçırma olasılığı yapılan tatbikatlar sonucu sıfır olarak belirlenmiştir.Üretilen bazı füzelerin belli hedefleri vardır. Örneğin bazıları havadan havaya füze vurmak için, bazıları tank, bazıları ise uçakları vurmak için üretilmiştir.
Kızılötesi güdümlü füzeler, hedefin ısıl izinin takip ederek ateşlendiği uçaktan bağımsız hareket eder. Bu sistemin dezavantajı ise, kızılötesi güdümlü füzeler, çok düşük aralıktaki ısı farklarını ayırabildikleri için karşı tedbirlerden kaçınabilmekte; böyle yüksek isabet oranları yakalayabilmektedirler.
Düşman bombardıman uçaklarının uzun menzillerden önlenebilmesi amacına yönelik tasarlanan radar güdümlü füzeler ise; hedeflerine ulaşmak için başlangıçta fırlatıldıkları platformunu radarın aydınlatmasına ihtiyaç duymuşlardır. Bu güdüm sisteminde prensip, uçağın radararından gönderilen radar dalgalarının hedeften yansıyarak dönüş yolunda aynı süreçte ateşlenmiş olan füzenin yarı aktif tarayıcısı tarafından izlenmesi ve hedefe ulaşmasıdır. Burdaki en büyük sorun füzeyi ateşleyen uçağın sürekli olarak hedefi aydınlatmak zorunda kalması, dolayısıyla yerine belli ettiği için kendisinin de bir hedef haline dönüşmesidir. Bu soruna cevap vermek amacıyla geliştirilen aktif radar güdümlü füzeler, fırlatıldıktan sonra ateşlendikleri platformun radarını eş zamanlı kullanarak hedefe belli bir mesafe kala kadar seyirlerini gerçekleştirmektedir.Ancak füzeyi ateşleyen uçağın radarı, hedefin radar izini sürekli takip etmek zorundadır. Ayrıca, füzeyle uçak arasında bir veri yolu üzerinde sürekli iletişim kurulması da gerekmektedir. Bu durum da güdüm sistemini elektronik karşı tedbirlere karşı açık hale getirmektedir.
Kaynaklar
- S. UZA. Güdümlü Silahlar Ve Sistemleri. (7 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: BilgiUstam | Arşiv Bağlantısı
- İ.Coşkun. Güdümlü Silahlar Nedir Ve Güdüm Sistemleri. (9 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: muhendisbeyinler | Arşiv Bağlantısı