Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye 5 Temmuz 2021
0

Güdümlü füzeler nasıl çalışır?

Yazılımla demeyin nerden biliyor hareket eden şeyi vurmayı?
8,892 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi 7 Temmuz 2021

Güdümü füzelerin hedefi yakalama mantığı radyo sinyallerine dayanmaktadır. Hedefi sinyal yollayarak takip edip, yaklaştığında da ısı alıcıları ile ısıyı bulup hedefe kilitlenmektedirler. Bu işlemler büyük füzelerde operatörlerle hedefe belli bir mesafe elle kumanda ile yaklaşıp ardında füzeyi kendi başına bırakarak tamamlamaktadır.

Lazer güdümlü sistemler çalışırken, ilk önce hedef belirlenir ve aynı zamanda füze fırlatılmaya hazırlanır. Hedef genelde bir uçakta pilot ile, kara kuvvetleri saldırısında tank silah subayı ile işaretlenir. Lazer hedefe saniyeler içinde belli bir noktada ısı verir. Bu ısının derecesi aynı anda füzedeki sisteme yüklenir ve füze yola çıkar. Kaçırma olasılığı yapılan tatbikatlar sonucu sıfır olarak belirlenmiştir.Üretilen bazı füzelerin belli hedefleri vardır. Örneğin bazıları havadan havaya füze vurmak için, bazıları tank, bazıları ise uçakları vurmak için üretilmiştir.

Kızılötesi güdümlü füzeler, hedefin ısıl izinin takip ederek ateşlendiği uçaktan bağımsız hareket eder. Bu sistemin dezavantajı ise, kızılötesi güdümlü füzeler, çok düşük aralıktaki ısı farklarını ayırabildikleri için karşı tedbirlerden kaçınabilmekte; böyle yüksek isabet oranları yakalayabilmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Düşman bombardıman uçaklarının uzun menzillerden önlenebilmesi amacına yönelik tasarlanan radar güdümlü füzeler ise; hedeflerine ulaşmak için başlangıçta fırlatıldıkları platformunu radarın aydınlatmasına ihtiyaç duymuşlardır. Bu güdüm sisteminde prensip, uçağın radararından gönderilen radar dalgalarının hedeften yansıyarak dönüş yolunda aynı süreçte ateşlenmiş olan füzenin yarı aktif tarayıcısı tarafından izlenmesi ve hedefe ulaşmasıdır. Burdaki en büyük sorun füzeyi ateşleyen uçağın sürekli olarak hedefi aydınlatmak zorunda kalması, dolayısıyla yerine belli ettiği için kendisinin de bir hedef haline dönüşmesidir. Bu soruna cevap vermek amacıyla geliştirilen aktif radar güdümlü füzeler, fırlatıldıktan sonra ateşlendikleri platformun radarını eş zamanlı kullanarak hedefe belli bir mesafe kala kadar seyirlerini gerçekleştirmektedir.Ancak füzeyi ateşleyen uçağın radarı, hedefin radar izini sürekli takip etmek zorundadır. Ayrıca, füzeyle uçak arasında bir veri yolu üzerinde sürekli iletişim kurulması da gerekmektedir. Bu durum da güdüm sistemini elektronik karşı tedbirlere karşı açık hale getirmektedir.

1,573 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. UZA. Güdümlü Silahlar Ve Sistemleri. (7 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: BilgiUstam | Arşiv Bağlantısı
  2. İ.Coşkun. Güdümlü Silahlar Nedir Ve Güdüm Sistemleri. (9 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: muhendisbeyinler | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close