Çünkü dünya bir küredir. Bu nedenle güneş ufka yaklaştıkça, güneş ışınlarının geçmesi gereken atmosfer tabakası daha kalın olur. Bu da ışınların daha fazla saçılmasına ve soğurulmasına, dolayısıyla toplam parlaklığın düşmesine neden olur. Güneşin ufukta kırmızı görünmesi de aynı nedenle oluyor. Rayleigh saçılması nedeniyle mavi fotonlar, kırmızılara göre çok daha fazla saçılıyorlar. Beyazdan maviyi çıkarınca da geriye kırmızı tonlar kalıyor.
Bu olayı astronomik gözlemlerde dikkate alıyoruz. Ufka yakın bir cismin gözlemi yapılırken ilgili düzeltmeler yapılıyor bu nedenle. Dünya bir küre olduğunda bunun ne kadar olacağını biliyor ve hesaplayabiliyoruz. Keza uzayda bulunan atmosferden etkilenmeyen uyduların gözlemleri de iyi bir referans oluyor.
Tabii bir düz dünyacı asla bu kadar fizik bilme ve açıklama gayesi gütmediği için, onlar için bu sorunun geçerli bir cevabı yok.
Kaynaklar
- Ö. Kayalı. Güneş Batarken Neden Kırmızı Görünür?. (3 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı