Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Meryem Nur Çam
Meryem Nur Çam
1,240 UP
Üye
1

Peygamber dönemlerinden günümüze kadar hiç değişmemiş bir ahlak anlayışından söz edebilir miyiz?

Peygamberlerin yaşadığına dair bilimsel olarak kuran veya diğer dini metinler dışında bir kanıt var mı? Peygamber dönemlerinden günümüze kadar hiç değişmemiş bir ahlak anlayışından söz edebilir miyiz? Mesela başı kapamak gelenek mi ahlak anlayışı mı?
776 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İslamın peygamberi olan Muhammed'in yaşadığına dair, İslami ya da dini olmayan çok sayıda kaynak var. Siz de kaynak istemişsiniz ama sorularınızın tamamını içeren bir kaynak vermek olanaksız gibi bir şey. Ben kolaya kaçarak wiki bağlantısını veriyorum ama oradaki dış kaynaklara göz atarsanız bir çok farklı kaynak göreceksiniz.

Peygamber döneminden bugüne hiç değişmemiş çok sayıda ahlaki kabul var. Ama bu ilginç bir şey sayılmaz. Çünkü İslamiyet öncesinden, Hristiyanlık öncesinden, Musevilik öncesinden, dinler tarihi öncesinden, insanlık tarihi incesinden bile bugüne kalmış ahlaki kabuller var zaten. En basitinden çocuğun, ailenin korunması ve değeri. Büyüklere, deneyime, bilgiye duyulan saygı. Doğaya duyulan saygı vs. Bunlar hayvanlarda da var.

Ama değişen ahlaki kabuller de var. Hz. Muhammed zamanında birden çok kadınla evlilik, 18 yaşından önce evlilik gayet normal hatta önerilen ve doğru bulunan bir şeydi. Bugün ise ahlakdışı olarak kabul ediliyor. O zamanlar, yönetim biçimi olarak monarşi tüm dünyanın kabul ettiği bir yönetim biçimiydi, ülkelerin varlıkları kralların malı olarak kabul ediliyordu ve bu krallıkların sınırları içinde yaşayan insanlar da, o kralın o toprakta yaşamasına izin verdiği insanlar, bir çeşit hizmetliler ya da köleler gibiydiler. Kral istediği kişiyi öldürebilir, sürebilir ya da istediği her hangi bir işle sorumlu tutabilirdi. O dönemde asiller hariç hiç kimse taşınmaz mal edinemezdi. Bugün ise bu ahlaki değil. İnsanların özel alanları var ve buraya hiç kimse giremez, müdahale edemez. Bir zamanlar insanların, krallarını, yöneticilerini ya da kanaat önderlerini eleştirmeye hakları yoktu. Bu ahlaksızlık olarak kabul edilirdi. Artık bu (tam olarak olmasa da) ahlaksızlık olarak görülmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle ahlak değişken bir şey. Dinler, dönemler, toplumlar arasında değişen çok sayıda ahlaki kabul var. sabit olup değişmeyen ahlaki kabuller de var ama her ahlaki kabul sabit değil.

Baş örtüsü meselesi karışık. Bir İslam şartı olarak, farz olarak isimlendirilen "doğruluğu ve geçerliliği tartışılamaz" olan şartlardan biri midir? Uygulamalara bakılırsa değişmiş gibi görünüyor. Ama aslında İslama göre farzdır. İslamın kutsal kitabı Kur'an'da, örtünmenin kıstasları belirtilmez. Sadece "örtünün" der. Nur Suresi 31. ayette bundan bahsedilir ama pek de ayrıntılı değildir. "Kadınlar süslerini göstermesinler" der mesela. Buradaki süs nedir acaba? Meme mi? Saç mı? Vajina mı? Omuz mu? Kalça mı? Ayak mı? Nedir? Bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki Muhammed, İslamın peygamberi olduğu için onun yaptığı her şey, istisnasız her şey İslama göre doğrudur. Buna göre Muhammedin hanımları (çeşitli kaynaklara göre 11, 13, 16 hatta daha da fazla eşi olmuştur) her zaman kara çarşaflıydı. Yüzleri ve elleri hariç hiç bir yerleri görünmezdi ve kara çarşaftan kasıt da vücut hatlarının hiç bir şekilde belli olmamasıdır. Yoksa illa çarşafın siyah olması gerekmez. Buna göre örtünmek farzdır ve Muhammedin yaptığı her şey de doğru olduğuna göre İslamda, kadının yüzü ve elleri hariç hiç bir beden bölgesi görünmemelidir. Bu ahlaki midir, değil midir bunu tartışmaya gerek yoktur çünkü bu önemsizdir. İslamiyete göre kutsal kitabının 6666 ayetinin hiç birine muhalefet edilemez, eden dinden çıkar. Yani uygulamamak sadece günahtır, kişiyi kafir yapmaz ama herhangi birini ahlaki ya da ahlak dışı, doğru ya da yanlış, gerekli ya da gereksiz görmek olanaksızdır. O zamanlar, bu giyim tercihinin dışında giyinen kadınlar ahlaksız olarak görülüyor olsa gerek. Ama bugün böyle değil. Çarşaflı kadın neredeyse kalmadı ve kot mantolon, gömlek giyip türban kullanmak, dini giyim kıstasını karşılıyor gibi. Ne kadar İslami olup olmadığı tartışılır ama toplumun İslami giyime eğilimli kısmı böyle kabul ediyor. Tabi türbanın İslamdan önce de kullanılan bir giysi olduğunu söyleyen tarihçiler de var ama bu başka bir konu.

Peki baş örtüsünün ahlaki anlamı var mı? Var. Kur'an'da "kadın süsünü göstermesin" diyor ama bunun açıklamaları da var. Temel neden cinsel cazibe. Saç da Muhammed'e göre kadının süsü. Böyle olmalı ki kendi eşlerinin saçını mutlaka örttürmüş. Ama bugün saçı açık kadın ahlaksız demek mi, hayır. Bu fikirde olanlar azınlıkta kaldı. Ama İslama göre örtünme, sadece bir ahlaki mesele değil. Kur'an'da var çünkü. Ahlaki olup olmadığını tartışmak kimsenin haddi değil.

Özetle, değişen ahlaki kabuller de var, değişmeyen ahlaki kabuller de. Bugün ahlaki olan bir çok şey gelecekte ahlak dışı olacak, hiç şüphemiz olmasın. Örtünmek ise kaçınılmaz bir farz. Türbanın bunu karşılayıp karşılamadığı ise değişken.

164 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Hz. Muhammed. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Diyanet İşleri Başkanlığı. Nur Suresi 31. Ayet. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Diyanet İşleri Başkanlığı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close