Arkadaşlar, takvim kavramı ancak şehir-devlet, devlet gibi sosyal yapılanmalar için anlamlı olan bir kavram. milat kavramı Hıristiyanlık inancını zemin alan bir takvim şekli. Bu takvim şeklinden önce Roma'da Romalı yöneticiler veya bazı önemli olaylar alınarak "falanca olaydan önce, veya filanca bakandan sonra" diye resmi kayıtlar alınıyormuş. Milat ise Hıristiyanlık inancının kabul görmesinden sonra Isa'yı merkeze alan bir takvim olmuş. Bu bağlamda millattan öncenin başı "yaradılış" söylemiyle baglanabilir yani Hıristiyanlığı temellerinden sarsan evrim kavramının (Astrulapitecus'u başlangıç alan bir milat gibi) burda yer bulabileceğini sanmıyorum.
Ama günümüzde sekülerleşen bir takvim anlayışı ile bunlar geriye dönük tekrar düzenlenecek ve bu da kabul görecek olsa bile ( tüm Dünya'da kabul görmesi oldukça şüpheli) ilk sosyal insan topluluklarından önceye gitmesi şimdilik anlamlı değil, yani Göbekli tepe bile çok erken.
Resmi literatürde M.Ö. 4000'den başlar onu da Sümerler'in yazıyı bulması olarak ifade ederler (bu da yaradılış inancıyla çelişmez:))