Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tariyel İslami
Üye
4

Yapay zeka evrimin bir süreci olabilir mi?

Süper insan niteliğinde bir yapay zeka yaratıldığında, kendine özgü fikirleri, kararları v.s olsa bu evrimin bir süreci olarak tanımlana bilir mi ?
314 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Extended mind theory" ve "extended cognition" hipotezleri göz önüne alındığında yapay zekayı insan bilişsel gelişiminin bir parçası olarak görmek mümkün.

"Extended cognition" hipotezine göre canlıların bilişsel birikimi kendi beyin ve sinirsel kapasitelerini aşıp kullandıkları veya ürettikleri objelere dökülebilir. Insanların kullandığı cep telefonu, bilgisayar, örümceklerin ördükleri ağalar buna birer örnektir.

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek örneğinde; örümceğin beyin gibi karmaşık ve masraflı bir organı geliştirme şansı olmadığı ve anatomik olarak da hafızayı barındıran bir korteksi bulunmadığıdan kurdukları ağ ve yuvaların çeşitliliği bilişsel varlıklarının bir manifestosu olarak görülebilir.

Insanların cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlara kendi hafıza kapasitelerinin çok üstünde bilgi yükleyebilmesi ve akıldan yapamayacağımız hesapları bilgisayar kullanarak yapması da bilişsel kapasitesini nesneler aracılığıyla genişletmesinin birer dışavurumudur. Yapay zeka bir noktadan sonra kendi öğreniyor ama kendi kendine öğrenmenin kodlarını yazıp bir nesneye aktarabilmek insan beyninin bir becerisi. Ayrıca yapay zeka ve insan; bilgisayar ve insan karşılıklı etkileşim halinde ve birbirlerini dönüştürebiliyor, düşünce ve yaşam biçimlerine etki edebiliyor. Yapay zekanın bu bağlamda bilişsel evrimin bir uzantısı olduğu düşünülebilir.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rüzgar Yalçın
Öğrenci

Bunun için önce evrimin kısaca bir tanımına bakalım.

Evrim: Biyolojide mutasyon ile değişikliğe uğrayan canlı türlerinin Mendeliyen genetik kurallarına göre özelliklerini yavrularına geçirmesi, bu yavruların olumlu veya olumsuz doğal seçme süreçleri tarafından seçilerek çoğalması ve belirli canlı toplulukları içinde egemen hale gelmesi veya yok olması sürecidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tanıma bakarsak evrim dememiz yanlış olur. Eğer böyle düşünürsek insanoğlunun yaptığı, canlılar üzerindeki değişiklikleri de evrim olarak adlandırmamız gerekirdi.

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Evrim. (26 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: tr.wikipedia.org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close