Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berke Baklan
Berke Baklan
20K UP
Üye 21 Haziran 2021 3 Cevap
0

Binalarda ağırlık merkezi neden kütle merkezinin daha altında kalıyor?

2,517 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf İslam Çinkaya
Üniversiteye çalışıyorum 24 Haziran 2021

Knk sebebi bence şu hayatında hiç hacı yatmaz gördünmü nereye istersen hep ayakda durur buda benzer depremlerde sallanınca bina çökerken sağ sola değilde kendi üstüne çöksündiye etrafına daha az hasar versindiye ortada olsa temeli kırılan bir ev yana yatar ve diğerlerini etkiler bide evin temelleri sağlam olması için kalın ve bol çelik kullanılır buda var tabi

417 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Elif Kaçan
Lise öğrencisi 13 Haziran 2023

Bunun için öncelikle kütle merkeziyle ağırlık merkezi arasındaki farkı, kütle merkezi ne demek ağırlık merkezi ne demek bilmek lazım. Bir cismi oluşturan her bir parçacığın kütlesi vardır. İşte bu kütlelerin ortak konumu sayılan (bütün kütlelerin toplamını temsilen gösterdiğimiz nokta)kütle merkezidir. Ağırlık merkezi ise bu parçacıkların her birinde yer çekiminin etkisiyle oluşan kuvvetlerin bileşkesi olarak kendini bir noktada gösterir. Aralarındaki en bariz fark ağırlık merkezinin bir yönünün olması yani bir kuvvet olmasıdır.(G=mg).

Büyük boyutlu cisimlerde genelde ağırlık merkezi ile kütle merkezi farklı yerdedir. Kütle merkezi bir gökdelende tam ortadayken ağırlık merkezi kütle merkezinden daha aşağıdadır. Homojen türdeş bir gökdelen olduğunu düşünürsek kütle merkezi tam ortada olur. Ama ağırlık merkezi öyle olmaz. Sebebi yer çekimi yukarılara çıkıldıkça azalır. G=mg de g de yukarılarda bir düşüş olduğu için ve bileşke kuvvet mantıken büyük olana yakın olduğu için baskın kısıma doğru kayar. Yani aşağıya doğru kayar. Aşağılara indikçe daha büyük bir yer çekiminin etkisiyle ağırlık merkezi kendini kütle merkezi gibi tam ortada göstermemiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

178 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Atakan Kirli
Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenciyim. 24 Haziran 2021

Bahsettiğin durumun sebebi yukarıya doğru çıkıldıkça yer çekimi ivmesinin azalmasıdır. Yukarıda bulunan kütleye etki eden yer çekimi ivmesi , azaldığından ötürü ağırlığı dengelemek amacıyla sistemin ağırlık merkezi aşağıya doğru kayar.

381 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close