Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye
0

İnsan evrimleşirken düşünme yetisine ne zaman sahip oldu?

Insan evrimlesmesini geriye dogru sararsak, hangi noktadan sonra insan düşünmeye, hayal etmeye ve diger bilissel özelliklere sahip olmaya başladı ? Bu biliniyor mu? Bunun bir kronilojisi var mi? Önce hayal mi etti? Önce düşünmeye mi başladı? Bilinç hangi aşamada ortaya çıktı? Kesin net cevap olmayacağını tahmin ediyorum fakat bu süreç nasil gelişmiş ve ilerlemiş olabilir
171 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Bilişsel antropoloji alanında çalışan Kanadalı nöyroantroplojist Merlin Donald'ın "Modern Zihnin Kökleri" adlı kitabında hafızanın gelişiminin rolü anlatılmış.

2 milyon yıl kadar önce Australopithecus'un episodik hafızasının varlığından bahsediyor (epizodik hafıza). Araba sürerken kaygan zeminde arabanın kontrolünden çıktığı an gibi ne olup bittiğini anladığın kısa bir an. Ama bunu anlatma yetisi ve beyne depolama henüz mümkün değil.

Tüm Reklamları Kapat

Homo erectus'a gelindiğinde hafiza biraz gelişmiş. Simetrik taş aletler yapabilecek kadar düşünüp konsept üretebilmesinden anlaşılıyor. Kızınca yumruğunu sallaman gibi herkesin anlayabileceği işaretler de gelişmiş.

70.000 yıl öncesine ait mağra resimleri ve kemiklere çizilmiş kabartmalardaki hayvan, silah ve olay çeşitliliğinden aktarıcak çok anının da birikmiş olduğu da anlaşılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Mesele, sembolün fiziksel nesnenin ve sürecin yerini alabilmesi. Dil felsefesi ilk dilin işaret dili olduğu fikrinde. Dilin gelişim merkezi beynin Broca Bölgesi yani elin işlemesi ve konuşmada aktive olan bölge. Hatta elinizi salladığınızda farkında olmadan dilinizi de salladığınız veya makasla keserken dilinizi hareket ettirdiğiniz örnekleri veriliyor.

Beynin korteks bölgesi geliştikçe hafıza ve dilin de gelişim gösterdiği ve bunun da insanların daha büyük sosyal gruplar halinde yaşayabilmesini mümkün kıldığını görüyoruz.

Bununla birlikte koku, ses gibi hafızaların da görsel hafızadan daha güçlü olduğunu ve görsel bilgiye daima diğer duyuların da katkısını unutmamak gerekir. Zira sözler işaretten ibaret değil, konatasyonları da göz önüne almak gerekiyor. Sosyal yaşamın gereği olarak duygu ve düşüncenin çeşitlenmesi ve kontrolü de yaşamsal oluyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close