Paylaşım Yap
Sorulara Dön
7

Neden insanların boyları aynı değil?

Hayvanların boyları kendi ırklarında genel olarak aynı. Neden insanların boyları aynı değil? En yakın kuzenlerimizde durum böyle iken bizde neden farklı. Tamam ketosisden çıktık . Boy genleri neden değişti ?
1,269 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Refah Seviyesi

Çocukluğunda hayvansal proteinler tüketen, gelişkin sağlık hizmetlerinden yararlanan ve çevre kirliliği daha az olan bir ortamda yetişen bireyin boyuyla, bunun tam tersi koşullarda yetişen bireyin boyu aynı olmayacaktır. Yani ailelerin veya ülkelerin refah seviyesi boy farklılıklarını oluşturabilir.

Allen Kuralı

Tüm Reklamları Kapat

Soğuk iklimlerde yaşayan hayvanların mümkün olduğunca fazla ısıyı muhafaza etmeleri gerektiğinden, Allen'ın kuralı, ısıyı yaydıkları yüzey alanını en aza indirgemek ve daha fazla ısı tutmalarını sağlamak için nispeten düşük yüzey alanı-hacim oranları geliştirmeleri gerektiğini tahmin ediyor. Sıcak iklimlerde de tam tersi ilişki mevcut. Dağlık bölgelerde yaşayan insanlar daha kısa uzuvlara sahiptir. Yağmur ormanlarında yaşayanlar daha zayıf, çöllerde ve savanlarda yaşayanlar daha uzun boyludur. Eskimoların boyu 1,60'ı geçmezken, kenya erkeklerin boyu 2,10 kadar uzayabilir.

Cinsel Seçilimin Etkileri

İnsanların eş seçimi çok farklı özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Modern toplumlarda dişiler eş seçimlerinde daha çok erkeklerde gelir düzeyine, toplumdaki statüsüne, babalık eğilimine, sadakate ve zekaya önem vermeye başlamıştır. Hal böyle olunca boy uzunluğu da kısmen önemini yitirmiştir. Hollandalılar dünyanın en uzun boy ortalamasına sahiptir. Bunun sebebi -artan hayvansal protein tüketimi dışında- orta boylu dişilerin uzun boylu erkeklerle evlilik yapmasıdır. Bunun yanı sıra Amerika da kadınlar boy uzunluğuna fazla önem vermemektedir. Yani anlatmak istediğim boy uzunluğu eş tercihlerinde ikinci planda da kalabilir, direkt rol de oynayabilir bu tür değişkenliklerse popülasyonda boy uzunluğunda dalgalanmalara yol açar.

Gen Göçleri

Tüm Reklamları Kapat

Ulaşımın gelişmesiyle birlikte uluslararası seyahatler mümkün hale gelmiştir. İnsanlar tüm dünyaya yayıldı ve gen havuzları o kadar farklı çeşitlerde karıştı ki, muhtemelen saymak imkansız. İnsan genomunda bir gen diğerini kolayca etkileyebileceğinden, gen karışımının sonucunun tahmin edilmesi hemen hemen imkansızdır.

Ben bunların insanların boy farklılıklarına etken olduklarını düşünüyorum. Hayvanlarda bu kadar boy farkının görülmesinin sebebinin de bunlar olabileceği kanaatindeyim. Sonuçta hiçbir leopar uçaklara, gemilere, arabalara binip başka coğrafyalarda çocuklar yapmaz, hayvanların eş tercihlerinde bu kadar fazla etken olduğunu da düşünmüyorum, bir hayvanın yiyeceği besinlerde az çok bellidir ceylan ot yer aslan ceylanı. Fakat doğal seçilimlerini yapay seçilim sayesinde nispeten bizim gibi kırmış hayvanlar vardır mesela köpekler, bir kangal ırkıyla Chihuahua arasında sağlam bir boy farkı vardır. Başka ehlileştirilmiş hayvanlar içinde örnek verilebilir mesela midilliler.

355 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jessica M. Perkins,* S.V. Subramanian,* George Davey Smith, Emre Özaltin. Adult Height, Nutrition, And Population Health. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Christine Miller. Human Responses To Extreme Climates. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close