Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Üye
0

Sahte kahkahalar neden endorfini tetiklemez?

Gülmek ve ağlamak iç kasılmalara neden olur ve endorfini tekikler ama neşeye giden yol da sınırlıdır. Sahte kahkahalar bunları tetiklemez, gerçek olanlarsa sadece birkaç saniye sürer. Gerçek ağlamalar acı verir, sahte ağlamalar ise fizisiksel olarak sıkıntıya neden olmaz. Loretta Graziona Breuning'in Mutlu Beyin kitabindan sayfa 43
236 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Kahkaha atmayı hırlamanın tersi olarak tanımlarsak yanlış olmaz sanırım. Gülmek aslında vücudun gıdıklanmaya verdiği bir tepkidir, orangutan ve şempanzelerde de görülür. Ne kadar sosyallik o kadar uyum başarısı anlamına gelen homo sapiens için gülmek sosyal bağlarımızı güçlendiren bir araç olmuştur. Birlikte yaşayan kabileler için gülmek güven emaresidir. Araştırmalar gösteriyor ki bir grup içerisindeyken yalnız başımıza güldüğümüzden 30 kat fazla gülüyoruz. Nasıl ki utanma, ağlama, kızarma vs. gibi şeyler sosyalliğimize katkıda bulunuyorsa gülmekte aynı şekilde uyum başarımızı arttırıyor. Vücudumuz da uyum başarımızı arttıran özellikleri dopamin, serotonin, oksitosin, endorfin gibi bizi mutlu edici kimyasallar salgılayarak ödüllendiriyor ayrıca beyin kahkahanın olduğu yerde tehlikenin olmadığını ve her şeyin yolunda olduğunu belirtiyor. Hal böyle olunca sahte kahkaha gibi türün sosyalizasyonuna ket vuran özellikleri desteklemiyor. Ventromedial Prefrontal Korteks kahkahamızı analiz eder ve ''sahte'' olarak adlandırdıktan sonra bize mutluluk kimyasallarını vermez(sahte orgazm gibi). Ayrıca araştırmalar başka insanların sahte kahkahalarını anlayabildiğimizi gösteriyor buda yine klan içindeki sahtekarları tespit etmede rol oynamış olabilir.

Kaynaklar

  1. Jorden Raine. Gülmenin Evrimsel Kökenleri Eğlenmeye Değil, Hayatta Kalmaya Dayanıyor!. (14 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close