Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bir molekül Glikoz'un vücutta yakılması ile maksimum kaç ATP oluşturulur?

Oluşan tüm ATP'lerin oluşum reaksiyonlarıyla beraber açıklar mısınız?
1,694 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Onur Yekedüz
Öğrenciyim ama araştırmayı severim

Ders tekrarı gibi olacak amacevaplayayım 1 glikoz yakılması ile maximum 32 atp oluşur .( Glikolizde 2 (kesin) 2 tane kreps döngüsunde 10 NadH+H ve FADH2 nin ets de indirgenme sırasında 26 28 arası atp oluşur)

Sırası ile glikoliz krebse hazırlık krebsdöngüsü son olarak ets (elektron taşıma sistemidir).

Temel amaç glikozdan olabildiğince H kopararak bu hidrojenlerden ets sayesinde enerji üretmektir. Aşamaları uzun olduğundan gönderdiğim kaynakçadan okumanızı öneririm Yine de kısaca anlatayım

Tüm Reklamları Kapat

Glikoliz :tüm canlılarda olup glikoz 2atp ile aktiflestirilir nasılsın enzimler ile hidrojen (2 tane NADH+H)koparılıp prüvik aside dönüştürülmüş olup 4 atp çıkar(net 2 atp)

Krebse hazırlık:pratik asitler 2 co2 ve nad aracılığıyla 2 hidrojen ayrısarak asetilcoA organik molekülünün oluşma olayına denir.

Krebs Döngüsü: AsetilCoA nın döngüye katılarak 6 tane Nadh +h 2 tane Fadh2 2 atp oluştuğu döngüdür Mitokondri nin matrix sıvısında olur.

ETS :10NADH+H ileFADH2 DEKİ hidrojenlerin bazı enzimlerce oksijene kadar taşinarak oksijenle birleşerek su ortaya çıkmasıdır Bu sırada kemiozmotik hipotez kuralları çerçevesinde ATP üretilmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Not: prokaryotik canlılarda tüm olaylar stoplazmada (ets hücre zarı kıvrimlarında) ökaryotik canlılarda glikoliznstoplazmada krebse hazırlık ve krebs Döngüsü mitokondride bulunan matrix sıvısında ve ets ise mitokondrinin iç zarı olan kristal gercekleşir

Bir dahaki sefere araştırarak cevabını bulacağına inanıyorum

Herkese iyi geceler.

476 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilimsel Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, et al. Hücresel Solunum. (10 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2021. Alındığı Yer: KhanAcademy | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Eroğlu
Diş hekimiyim

Glikoliz evresinde 2ATP harcanır 4ATP ve 2 adet NADH üretilir. Daha sonra oluşan 2 adet pirüvat asetil-KoA ya dönüştürülür. 2 adet NADH oluşur. Sonra Kreps döngüsünde 2x3NADH 2x1 FADH2 2x1 de GTP oluşur. NADH lar ETZ de 2.5 ATP ye eş enerji, FADH2 ler 1.5 ATPye eş enerji verir. Sonuç olarak Net kazanç 32 ATP ye eş olur. Ama beyin ve iskelet kası hücrelerinde net 30 ATP oluşur.

Kaynaklar

  1. Sami Selçuklugil. (2021). Biyokimya. ISBN: 2146-6939. Yayınevi: Yaygın süreli.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close