Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mahsun Yaşar
Mahsun Yaşar
3,217 UP
Üye
6

Bir mıknatısın neden kutupları vardır?

2,226 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, e hidrojen, %0.008 demir

Merhaba,

Mıknatıslar, ferromanyetik materyallerden yapılır. Bu özelliği oda sıcaklığında göstern topu topu dört element vardır: kobalt, nikel, demir ve gadolinyum. Bir maddenin ferromanyetik olması, atom yapısına bağlıdır. Protonlar ve elektronlar, küçük birer mıknatıs olarak düşünülebilir, ancak hızla hareket eden elektronların yarattıkları manyetik alan çok daha güçlüdür. Bir atomun yörüngelerindeki elektron çiftleri genelde zıt yönlerde hareket ettiğinden, birbirlerinin manyetik alanlarını iptal ederler. Yani iletken olanlar dahil, çoğu element ferromanyetizm açısından nötrdür. Ancak saydığım dört elementin en dış yörüngelerinde eşleşmemiş elektronlar bulunur ve bunlar o atomun net bir manyetik alan yaratmasına neden olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Gene de bir parça demir kendi başına ferromanyetik değildir, çünkü onu oluşturan kristal yapısındaki atomlar, bölge bölge farklı yönlerde manyetik alana sahiptir; dolayısıyla bunlar da birbirini götürürler ve net bir manyetik alan oluşmaz. Ancak, tüm bölgeler, manyetik alanları tek bir yöne bakacak şekilde ayarlanırsa (harici bir manyetik alan uygulanarak), söz konusu demir parçası bir mıknatısa dönüşür.

Manyetik dipollerin sıradan demir (solda) ve mıknatıs (sağda) içindeki yönleri
Manyetik dipollerin sıradan demir (solda) ve mıknatıs (sağda) içindeki yönleri
www.adamsmagnetic.com

Özetle, mıknatısların kutupları, onları oluşturan atom seviyesindeki minik mıknatıslarının (dipol) yarattığı bir fiziksel özellik.

484 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Stuart Fox. How Do Magnets Work?. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  2. minutephysics. Magnets: How Do They Work?. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Dursun
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

merhaba,

bunun sebebi elektron ve proton ile ilgilidir o yüzden aynı kutuptan olanlar birbirini iter çünkü iki elektron ve protonlar birbirinin içine asla girmez yani bunu fiziksel olarak yapazsınız... aşağıya kaynak bırakıyorum ama bu konu hakkında bir makale yok o yüzden biraz zorlandım.

Tüm Reklamları Kapat

314 görüntülenme

Kaynaklar

  1. aysun doğan. Mıknatısın Neden Iki Kutbu Var?. (6 Mart 2018). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: https://aynur-dogan.tumblr.com/ | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close