Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Kadınlar yönetemez mi?

Görseldeki gibi çok beyan görüyorum. TED konuşmaları olsun vesaire. Kadının zayıf,itaatkar olduğunu daha düşük IQ'ya sahip olduklarını savunuyorlar. Bu yüzden kadın yöneticiler ne konumda olsa güçlü olamazlar vs vs.
967 görüntülenme
Kadınlar yönetemez mi?
Kadınlar yönetemez mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Taylan Dursun
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

merhaba,

öncelikle kadınlar tabiikide yönetir çünkü yönetmenin cinsiyeti olmaz sadece size inanalar ve sizin fikirlerinize güvenen olmalı ama siz o tweetlere inanmayın genellikle gündem olabilmek için yazarlar... iyi günler.

Tüm Reklamları Kapat

112 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, Y kromozomu taşıyıcısı

Merhaba,

Kısa cevap: Yönetirler.

Uzun cevap: Yönetirler, ancak bulundukları çevre ve sahip olduklaır mizaca ve yönettikleri bütüne bağlı olarak, stereotipik erkek yöneticiden farklı bir tarz sergileyebilirler. İnsan beyni ciddi oranda nöroplastisiteye (koşullara göre zihinsel becerilerimizin değişebilmesi) sahiptir. Konumuzla bağlantısı, kadınların, erkeklerle eşit eğitim olanaklarına sahip olduklarında, benzer yetenekler sergilemeleri. Erkekler; iletişim becerisi, duygusal olgunluk, ruh sağlığı bozukluğu, otizm, intihar, psikopatlık gibi konularda kadınlardan farklı bir dağılım gösterirler. Ayrıca kökleşmiş sosyal roller de büyürken iki cinsiyeti farklı etkiler. Bunlar da ortalamada yöneticilik veya takım oyunculuğu gibi hiyerarşik rollerdeki performanslarını etkiler. Erkekleri tipik olarak dikey (şirketi kamu, siyaset), kadınlar yatay (dayanışma, kolektif çocuk bakımı, komşuluk vb.) hiyerarşilerde öne çıkmış olarak görürüz, ancak bunu veri almak, erkeklerin çocuk bakamayacağını iddia etmeye benzer.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik farklılıklar illa ki vardır; erkekler doğuştan nesnelere, kadınlar ise yüzlere diğer cinsiyete göre farklı süreler boyunca odaklanır mesela. Erkek çocukları oyunlarda hiyerarşiler, takımlar vs. kurarlar, rekabet ederler, daha agresiftirler. Kadınlar bunun anti-tezi gibi sunulur, ama aslında biraz dikkat edilirse, kız çocukları da bu davranışların biraz daha sosyal/uysal (veya duruma göre pasif-agresif) versiyonlarını sergileyebilirler. Ayrıca unutulmamalıdır ki, stereotipik davranışları o cinsiyetin tüm bireyleri sergilemez. Kadınlara özgü sanılan zihinsel yeteneklerin çoğu, erkeklerde de vardır ve tersi de geçerlidir. Yani iki grup arasındaki benzerlikler, gruplar için benzerliklerden çok daha fazladır.

Kadınlar da erkekler kadar şiddet kapasitesine sahiptirler (bkz. çocuğunu, ailesini koruyan anne), ancak bunu farklı şekillerde ifade ederler (akrana veya çocuğa psikolojik şiddet olarak yansıyan davranışlar vb.). Yaşadıkları topluma göre, statü konusunda erkekler kadar duyarlı olabilirler veya fırsat bulduklarında yolsuzluk, mobbing türü olumsuz faaliyetlere katılabilirler. Olumsuz davranışları kadınlarda daha az görmemiz (fiziksel şiddeti saymazsak), olumsuzluğu körükleyen sistemlerle görece az entegre olmalarıdır. Kadın futbolcular kurallara daha uygun şekilde oynarlar mesela, ama işin magazin-gösteri-komisyonculuk-bahis vs. kısımlarına da daha az dahil olurlar. Erkeklerle rekabet ettikleri ortamlarda ise, hiyerarşinin kurallarını bir günde değiştirme şansları yoktur. Mecburen ortama uyum sağlarlar veya dışlanma riskiyle karşılaşırlar.

Kadın ağırlıklı mesleklerde bile yöneticilerin daha ziyade erkek olması, birkaç faktöre bağlanabilir. Birincisi, pratikte kadınların ailedeki ücretsiz işleri (çocuk/yaşlı bakımı, ev işleri vs.) daha fazla üstlenmeleri, dolayısıyla zaman sıkıntısı yaşamaları. Bir diğeri, erkeklerin ahbap dayanışması, ittifak, kayırma gibi davranışları ve "kadınlar yönetemez" türü önyargıları daha erken yaştan itibaren öğrenmeleri, meslekte uzun süre ve kesintisiz durabilmeleri. Genel olarak da kadınlardan uysal davranlamaları beklendiğinden, yöneticilik yaptıklarında ciddiye alınmak için daha şanslı/dikkatli olmaları gerekiyor, hataları ortalamada daha acımasız şekilde değerlendiriliyor. Buna bazı ülkelerde siyasi ve kültürel faktörleri de ekleyebiliriz.

Bir de şu var tabii: üst düzey yöneticilik aslında stresli bir mevki ve seçme şansı verildiğinde kadınlar iş-aile dengesinde aileyi veya daha sakin bir hayatı da tercih edebiliyorlar; yıprandıklarına değmeyeceğini düşünüyor olabilirler. Özellikle kadın-erkek eşitliğinin gelişkin olduğu ülkelerde çelişkili gibi görünen bir durum ortaya çıkabiliyor - kadınlar geleneksel kadın mesleklerine ve/veya kamusal işlere yöneliyorlar, çünkü ücretler arasında farklar görece sınırlı ve sınıf atlamak/geçinmek için kendilerini paralamak zorunda hissetmiyorlar muhtemelen. Yani bir yandan iş hayatının problemli özelliklerine kafa yormak gerekir. Aşırı çalışmak, kariyer yapmak, hiyerarşilerde yükselmek vs. neden bir statü sembolü veya gereklilik olsun?

Burada devamla son bir not düşmek gerekirse, kadınların yönetici olup olamayacağı sorunu, zaten daha ziyade cinsiyet eşitliğinin (ve genel olarak gelir adaletinin) düzgün olmadığı ülkelerde gündeme geliyor. Bu da muhtemelen az sayıdaki yüksek ücretli pozisyon için oluşan rekabetin yarattığı bir sonuç.

170 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Simon Baron-Cohen, Sally Wheelwrig, Anna Batkiht, et al. Sex Differences In Human Neonatal Social Perception. (7 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: researchgate | Arşiv Bağlantısı
  2. Maddy Savage. The 'Paradox' Of Working In The World's Most Equal Countries. (7 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kayra Kurtuluş
herhangi bir deneyimim yok kendi fikrimi belirtiyorum.

Merhabalar,

Kadınlar tabii ki de yönetebilir. Sadece bazı belirli toplumlarda kadınların çok fazla böyle işlere karışmaması sağlandığı için, o toplumlarda yaşayan deneyimsiz kadınlar yönetmekte başarısız olabilirler. Ancak çoğu toplum böyle olmadığından dolayı kadınlar da erkekler gibi yönetebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close