Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Feynman Diyagramları'nda sanal parçacıkların elektron ve pozitron olarak gösterilmesinin nedeni nedir?

Betimleme amacıyla mı kullanılmıştır yoksa sanal parçacıkların elektron ve pozitrondan oluştuğuna dair deneysel bilgilerimiz mi var?
552 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barb Hub
Barb Hub
19K UP
fizik doktora ogrencisi

Guzel soru!

Perturbasyon teorisini biraz bilmek gerekiyor, en azindan ana mantigini. Sistemi, disaridan bir etkiyle rahatsiz ediyorsun, cok ufak dokunuslarla, sonra da sistemin buna tepkisini olcuyorsun. Olasikliklarini, sistemin yeni durumunundan eski durumunu vs bir cok seyi bulabilirsin.

Feynman diyagramlarinda atomalti parcaciklarin birbirleri ve sistemle etkilesimlerini matematiksel olarak gostermek yerine diyagramlarla gostermeye yariyor. Basit bir sistemin integrali cok basit bir sekilde yazilabiliyorken, or elektron-elektron etkilesimi (coulomb), elektron-fonon etkilesimi o kadar kolay olmuyor. Tum etkilesimlerin ana bir toplamini alman lazim, o da cok uzun is. Feynman her spesifik integral icin bir diyagram sekli onermis, ordan anliyoruz sistemin nasil hareket etmesi gerektigini.

Tüm Reklamları Kapat

On bilgiyi verdikten sonra sorunu cevaplayayim.

Sanal parcacik diye bir sey yok aslinda. Yanlis kullanilmis bir yerim. Gercek parcacik bulundugu quantum alaniyla ve diger parcaciklarla etkilesim halinde. Bu etkilesim de perturbasyonda oldugu gibi etrafini ufak ufak etkiliyor. O etkilenmelere de sanal parcacik diyoruz. Olusmasi icin parcacigin kendisi lazim. Olusan enerji etkilesimleri bir nevi hayalet, asil parcacigin enerjisine ne kadar yakinsa dalgalanmasi etkilesmesi daha uzun suruyor.

Ip atlayan cocuklar dusun, 2 kisi ipi cevirirken biri atliyor. Belli bir ritimleri var. Ne olacagini biliyorsun, sistem tikir tikir isliyor. Ipi tutanlardan biri saka olsun diye ipi enine degil boyuna biraz salladigini sistemi bozdugunu hayal et. Ip atlayan cocugun kafasi karisacak, ne zaman atlayacak, atlasa normal mi degil mi diyecek. Ipin ufak ufak yamulmasi ve ip atlamaya calisan cocugun tepkisi sanal parcacik. Cok iyi bir analoji degil, daha iyileri elbet vardir en azindan ufak bir fikir verebilir.

153 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Fetter and Walecka. (2021). Quantum Theory Of Many Body Particles. ISBN: 0486428273. Yayınevi: dover.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close