Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

İstanbul, Marmara Deniz'inde gerçekleşen "deniz salyası" nedir?

İstanbul, Marmara Denizi'nde gerçekleşen "deniz salyası" nedir, tehlikeli midir, gerçek ve yalan kısımları, medya abartıyor mu, Marmara Deniz'i öldü mü?
360 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Eymen Güngör
Öğrenci

"Karadeniz’den gelen yüzey suları, çeşitli antropojenik (doğadaki insan kaynaklı etkiler) ve nehir deşarjlarına bağlı organik madde yükü artışı Marmara'nın yüzeyinde ötrofikasyona (plankton ve alglerin aşırı derecede çoğalması durumu) yol açar.

Bu canlılar karbondioksit ve bazı besinleri ışık enerjisi ile organik moleküllere çevirir. Uygun şartlarda (mevsimsel etki) aşırı çoğalırlar. Yüzeyde baskın olunca güneş ışığı dibe ulaşamaz. Yüzeyde fotosentez olurken, dipte fotosentez azalır. Bu canlılar öldüklerinde fotosentezle salgıladıkları organik maddeleri suya bırakır ve bakteriyel faaliyetlerle ayrışarak musilaj oluşur. İşte bu ayrışma süresi uzadıkça ekosisteme zarar verir. Evsel ve endüstiyel atıklar da musilaj etkisini artırır. Dolgu sahiller denizin kendisini temizlemesini engellediği için, kendi elimizle doğal bir olayı tehdite dönüştürürüz. Sorun sadece görüntü kirliliği ve pis koku oluşması değildir. Asıl sorun sudaki diğer canlıların beslenme ve yumurtlama alanlarını örterek habitat kaybına yol açmasıdır. Yani musilaj doğaldır evet ama Marmara denizi için bir sonuçtur.

Tüm Reklamları Kapat

Marmara'daki Müsilajla alakalı güncel bir video: Marmara'daki Büyük Tehlike!

Şu sıralar Marmara Denizi'nde neden çoklar?

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel bir çalışma yok fakat çeşitli sebepler üzerinde duruluyor:

İstanbul Üniversitesi'nin almış olduğu numune sonuçları denizdeki tuzluluk oranı seviyesinin normallerin çok üzerinde olduğu bulgularını ortaya koymaktadır. Normal şartlarda binde 19 olan oran şu an binde 24 seviyelerinde olup, gittikçe yükselmektedir. Tuzluluğun bu denli yüksek olmasının pek çok sebebi olabilir ama sıcaklık tabakalaşmasının ortadan kalktığını tahmin etmek zor değil. Sıcaklık farkı olmadığı için bir akıntı oluşmuyor ve bulanık halde olan deniz sirkülasyonu sıfırlanmış durumda.

Kirlilik salgın hastalık gibi yayılır. Karadeniz'de trol avcılığı serbesttir. Nedeni yüzeyden 150 metre derinlik sonrası yaşam olmaması. Peki karadenizi kirleten kim? Kıyısı olan ülkeler yanı sıra, Avrupa'nın birçok ülkesinden geçerek Karadenize dökülen Tuna Nehri. Bu ve buna benzer nehir, akarsular, sanayi atıkları ile tarımsal kirlilik sebepleri ile Karadeniz faunasının büyük kısmı yok olmuş durumda.

Karadeniz, kirliliğini nereye boşaltıyor? Marmara'ya akıntı yoluyla geliyor. Burada tuzlu su yoğunluk farkından Ege Denizi'nden gelen akıntı ile üst ve alt alıntılar oluşur. Karadeniz'den gelen akıntı ise Kuzey Marmara'dan da aldığı kirliliği Güney Marmara'ya getirir. Akıntı ne yazık ki bu şekilde. İstanbul açıklarında kaybolan cesetlerin genellikle Güney Marmara kıyılarına vurma sebebi budur.

Karadeniz'den Marmara'ya gelen su her geçen gün daha kirli. Bunun yanında, biz de destek olunca kirliliğe, daha kısa sürede ve lokal olarak görülen bu olay, güney marmara kıyılarında geniş alanda ve bazı sahillerde akıntı dışında kalan bazı alanlarda da görülmeye başladı.

Sebebi öncelikle kirliliktir. Bunun yanında ise deniz suyu sıcaklığı buna etkendir. Oluşum mekanizması deniz biyolojisi ile alakalıdır. Karadeniz'deki kirliliği engelleyemeden Marmara'da çalışmak sorunu öteler."

228 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Sea Snot. (28 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. C. S. Reynolds. Variability In The Provision And Function Of Mucilage In Phytoplankton: Facultative Responses To The Environment. (1 Nisan 2007). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: ResearchGate doi: 10.1007/s10750-006-0431-6. | Arşiv Bağlantısı
  3. Seyler. Marmara Denizi'ndeki Büyük Tehlike: Deniz Salyası (Müsilaj). (18 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Seyler | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close