Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kedy Kedy
Üye
5

Dine felsefi açıdan bakmak ne anlama gelir?

581 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Merthan Merdoğlu
Araştırmacı

"Teoloji" ile "Din Felsefesi"ni ayıran temel farktır. Aslında teolojinin de felsefi bir noktadan yaklaşması gerekliliği tartışılabilir ancak günümüzde ülkemiz başta olmak üzere İlahiyat eğitiminin felsefeden sapmış olduğu bir gerçektir.

Bildiğimiz gibi "Din" adını verdiğimiz sistemler inanç sistemleridirler ve çoğunlukla bireysel değil toplumsal olgular hâlinde karşımıza çıkarlar. Genel bir sınıflandırma yapmamız gerekirse; yönetimler dinlere "pratik fayda ve tahakküme elveriş" açısından bakarlar; toplumlar, ("kargaşa"nın önüne geçmek için) bilgi eksikliğine sahip oldukları alanlardaki boşlukları kesin sınırlar belirleyerek doldurmaya odaklanırlar. Felsefe ve Din Felsefesi ise bireyin, toplumun ve yönetimlerin dinler hakkındaki düşüncelerini ve tutumlarını mümkün olan tüm perspektiflerden ele almaya çalışır. Yani dine, dindar bir açıdan bakmak, tanrısal irade karşısında teslim olmak veya ilahi bir gücün etkisini kabul etmek gibi şekillerde karşımıza çıkabilirken; felsefi açıdan bakmak daha ziyade inancın nedenlerine odaklanır.

Tüm Reklamları Kapat

Başta tanrının doğası ve varoluşuyla ilgili sorular olmak üzere, dinin kapsamı içinde kalan bilimum sorulara bir cevap getirmeye çalışan din felsefesi, din dilini analiz eder, vahyin imkânını ve mahiyetini soruşturur, dinle bilim arasındaki ilişkiyi ve kötülük problemini tartışır. Felsefenin kendisi kadar eski bir disiplin olan din felsefesinin, başta metafizik, etik ve epistemoloji olmak üzere, felsefenin çeşitli disiplinleriyle yakın bir ilişkisi vardır. (Cevizci, 2014: 128)

Din felsefesindeki en tartışmalı konu başlıklarından biri, dini inanç ve felsefe ilişkisidir. Hatta kimileri için din felsefesini şöyle tanımlamak makuldür; “Din felsefesi, dini inançları analiz etmeye ve kritik bir şekilde değerlendirmeye yönelik bir çabadır.”3

Tüm Reklamları Kapat

Tanımda yer alan söz konusu çaba şu tür sorular sormaktadır; "x inancını kabul etmek için makul bir delil var mıdır?", "y inancı rasyonel olarak savunulabilir mi?" Bu tip sorular dini inancın doğrulanabileceği veya yanlışlanabileceği varsayımlarına dayalıdır. Felsefecilerin çoğu da inançları anlamı, doğruluğu ve muhtemel oluşu olmak bakımından ele alır. Eğer x ve y inancını Tanrı’nın varlığına olan inanç olarak düşünürsek sorumuz daha açık hale gelecektir; “Tanrı vardır inancını kabul etmek için makul bir delil var mıdır?”, “Tanrı inancı, rasyonel olarak savunulabilir mi?”

Görüldüğü üzere dine felsefi açıdan bakmak en genel tabiriyle; din üzerine analitik bir şekilde düşünmektir.

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Cevizci. (2021). Felsefe Sözlüğü. ISBN: 978-605-02-0057-7. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 128.
  2. Edt: Beyter, Seferoğlu, Bakırcı. Din Felsefesine Giriş: Felsefe, Tanrı'nın Varlığına Dair Ne Söyleyebilir?. (27 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. B. M. Seferoğlu. Ateistler Doğaüstüne İnanabilir Mi?. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Öncül Analitik Felsefe | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close