Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mr. Incognito
Mr. Incognito
1,398 UP
Üye
3

Üretim nedir? Üretim bilinci nasıl sağlanır?

Bir iş kurarken üretimde nelere dikkat edilmelidir?
1,838 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Eymen Güngör
Öğrenci

Üretim kavramı birçok konuda farklı anlamlarda kullanılmaya müsait bir kavramdır. Örneğin; temel anlamıyla üretim topraktan, hayvanlardan bitkilerden vb. ürün sağlama, mal ve hizmet olarak yeni şeyler ortaya koyma, üretme işi demektir. Toplumbilim alanında ise insanların, toplumun yaşaması ve gelişmesi için zorunlu olan nesneleri elde etmek ereğiyle doğal çevrelerini değiştirme etkinlikleri ve süreci anlamında kullanılır. Tanımlar farklılık gösterse bile üretime ortak bir tanım yapabiliriz. Bir amaç doğrultusunda yapılan her türlü “yeniliksel değişime” üretim denir. Değişimin “fayda” sağlaması ve amaca uygun olması gerekir. Bu biçimdeki bir tanım, üretimin temel mantığını anlamamıza yardımcı olur. Günümüzde en revaçta olan üretim şekli “fikir” üretimidir…

Bir iş kurmak için kabaca şu tarz iş modeli benimsenir; önce fabrika kurulur sonra yurt içi veya yurt dışında gördüğümüz belirli bir piyasası olan ürün üretilir. Ana amaç ucuza üretmek ve her şehirde becerikli bayiler bulup pazarlamayı onlara teslim etmek olur. Getiriye göre reklam harcamaları arttırılır ya da fiyat kırılır. Başarı sağlandığında piyasaya “yeni” ürünler sürülür ve aynı döngü devam eder. Genelde uzun vadeli planlar aracılığıyla kalıcı kazanç fırsatları düşünülmez, kısa vadede cebe giren önceliklidir. Bu klasik düşünce yapısının benimsenmesinin en önemli sebebi ise uzun vadeli planların “uzun” düşünce süreçlerinden geçme zorunluluğu olmasıdır. Başarılı olmak için daha fazla emek sarf etmek gerekir. Taşın altına elini koymaktan çekinmemek, yeri geldiğinde yaratılan markanın değeri için riskli kararlar vermek gerekir. Fuarlara gidip gelmek, markasız ve yatırımsız iş kurmak yerine temelinde özgünlük yatan, teknolojiye, Ar-Ge’ye ve “marka felsefesine” önem veren “yapılar” kurmak gerekir. Bunu en iyi şekilde hayata geçiren şirketler ve ülkeler yavaş ancak istikrarlı büyümeyle ekonomilerini genişletir ve çeşitlendirirler.

Tüm Reklamları Kapat

Klasik iş modeline fiziksel sermaye denir. Fikir, patent, tescil vs. aracılığıyla kurulan şirketler ise soyut/fiziki olmayan sermayeye sahiptir. ABD, İngiltere, Fransa, İsviçre ve İsveç gibi gelişmiş ülkelerin ekonomisinin çoğunluğu fiziksel olmayan sermaye ile ayaktadır:

Bu tablodaki değerler Güven Borça'nın "Ballı Fındık" kitabından alınmıştır.
710 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Güven Borça. (2018). Ballı Fındık. ISBN: 9786059905374. Yayınevi: Humanist. sf: 154.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close