Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mert Güner
Mert Güner
1,316 UP
Üye
1

Dinlerin insan yaşamında bu kadar etkili olmasının nedeni nedir?

Yalnızca cehalet, bilinmezlikten korkma, sığınma ihtiyacı doyurucu bir cevap olmuyor. Dünyanın dört bir yanında yüzlerce din türetme ihtiyacı duyan insan türünün büyük çoğunluğu bu soyut ve dogmatik kavramlara neden bu kadar sıkı sıkı bağlı durumda?
322 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Nous .
Üzerine araştırdığım bir konu

Merhabalar, bu soruya birden fazla cevap vermek mümkün. Çünkü oldukça farklı parametrelerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan şeyler olan dinlerden bahsediyoruz.

Spoiler Alert* Acelesi olanlar için cevap İnsan beyninin bilişsel becerileri yeteri kadar geliştiğinde coğrafi olarak birbirlerinden bağımsız olsalar dahi hepsi aynı ilkel içgüdülere hala sahipti. Buda atalarımızı anlamlandıramadıkları her şeye bir kurgu/hikaye üretmeyi itti. Sonuçta bir şeyleri bilmemektense ona herhangi bir anlam yüklemek daha az korkutucu geldi. Tabi bunun başka bir çok avantajı da vardı. Bu avantajlar ( sosyokültürel ekonomik psikolojik biyolojik vb.) dini inanç kavramının beslenmesine yardımcı olmuştur, olmaya devamda edecektirler. Spoiler Alert*

Tüm Reklamları Kapat

Yapbozun parçaları

Eğer bu yapboz için olabildiğince hızlı bir sonuç istiyorsak, bu şüphesiz insan olma zincirimize en son eklediğimiz halka olan kültür diyebiliriz. Özellikle yaklaşık olarak M.Ö 70 bin yıl önce bir noktada bir şeyleri anlamak için genel bir zeka, birbirini anlamak ve soyut fikirleri aktarabilmek ve yeni kavramlar yaratabilmek için oluşturulan erken-dil atalarımız arasında ilk kültürleri yaratmak için yeterli oldu. Çok önemli bir nokta ise hikaye anlatıcılığı kavramıydı. Bu adımlar insanlık tarihinin (topluluk ve kabile fark etmeksizin) çoğu için ortak bir durumdu.

Kritik Nokta

Bunun sonrasında yaşanan tarım devrimi bizi daha kritik bir noktaya itti. Bir araya gelme, ortak kimlikler geliştirme ve hikayeler anlatarak bilgi alışverişi ortaya çıktı. Bunun tarihteki ilk fiziksel örneklerinden biri sayılan ve M.Ö 12 bin yılında yapılan göbekli tepenin tapınağının da ortaya bu şekilde çıktığı düşünülüyor. Ve yaklaşık 2 bin yıl kullanıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda sayılan her adımın kaçınılmaz olarak uğrayacağı son nokta hikayeler üretmekti, çünkü insan yapısı nedeniyle her şeyi bilemeyecek ve bilmediği fakat maruz kalmak zorunda olduğu ölüm vb. durumları soyut kavramlarla basitleştirecekti. Böylelikle hikaye anlatıcılığı aktif olarak ortaya çıkmış oldu. Sonuç itibariyle dönemin entelektüel kişileri olan kabile şamanları zekalarını kullanarak hikayeleri anlatmaya devam etti. Kimisi iyi niyetle kimisi yönetmek için fakat temelde hepsi içgüdüsel olarak bilinmezle mücadele içindi. Sonuçta ortada kesin olan şey bilinmezlik karşında üretilen hikayelerdi. Hikayelerin bir kısmı büyüyüp inanç oldu bir kısmı ise unutularak yok oldu.

Sonuç olarak

Tüm bunların sonucunda farklı coğrafi ortamlar, biyolojik etmenler ve fiziki şartlar fark etmeksizin yeterli şartlar ve bilişsel zeka sağlandığında atalarımızın yaptığı her şey topluluklarının gelişimleri için gerekli adım olan din kavramını ortaya çıkardı. Din ise kültürümüzün tamamlayıcı bir parçası olarak devam etti. Tapınak yapmaktan gökyüzünün ötesine uçan gemilere vardırdı. Kısacası bu kaçınılmaz bir durumdu. Her ne yaparsak yapalım hala biyolojimiz nedeniyle zayıfız. Bu da bizi mücadele için farklı yollara itiyor ve hala atalarımızın metotlarını kullanıyorken buluyoruz kendimizi. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Not: Cümle düşüklüğü ve hatalarım için kusura bakmayın lütfen.

Eğer konu hoşunuza gittiyse şunları öneririm

Okumak için

Yuval Noah Harari "Hayvanlardan Tanrılara Sapiens"

İzlemek için

The Story of God with Morgan Freeman

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ceren Kimyonok
Genetik ve Biyomühendislik öğrencisi

Herkesin inanış sebebi farklıdır, ama bana kalırsa insanlar yaşadıkları iyi ya da kötü olayların karşılığını bulabilmek için öteki dünyaya, yalnız veya çıkmazda kaldıklarında bir umut ışığına sahip olmak için Tanrı'ya inanıyor. Benim gördüğüm en büyük etken ise 'neden' sorusunun en telaşsız cevabı.

171 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close