Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Besinlerin sağladığı fayda ile benzediği organ arasında bir ilişki var mı?

Etraftan çok duyuyorum bunu ceviz beyne benziyor, fasulye böbreğe, brokoli broşlara daha da uzuyor bu liste. Peki bu gerçekten böyle mi? Pek sanmıyorum çünkü evrime tamamen ters düşüyor olması lazım ceviz insan beynine bakarak evrimleşmedi ya. Bu söylentinin çıkış yerini de merak ediyorum
623 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özge Sarıcan
Özge Sarıcan
1,725 UP
Beslenme ve Diyetetik öğrencisiyim

Hayır, bir ilgisi yok. Ceviz omega yağ asitleri ve doymamış yağ içeriğinden dolayı beyin fonksiyonlarında olumlu etki gösterir. Fakat sadece beyne değil sinirlere, kalbe de yararlıdır. Örneğin aynı özellikleri balık da gösterir fakat arada görüntü olarak bir benzerlik yok. Başka bir örnekte iyot eksikliğinde zeka geriliği gözlenirken, özellikle çocuklarda yeterli alımında beyin kıvrımlarının arttığını görüyoruz. Oysa yine iyot ve beyin görüntüsünü bağdaştıramayız. Yani aslında besinler benzemese bile o organa iyi geliyor, benzeyenler de sadece o organa yarayışlı değil zaten. Yani ben fasulyedeki posa (lif) içeriği yüzünden sindirim sistemine iyi gelir derim, dolayısıyla böbreğe de yardımcı olacaktır. Biri kalkıp böbreğe benziyor o yüzden böbreğe faydalı derse yanlış olur. İnsanlar ana kaynak olarak cevizi baz almışlar ve öbür meyve, sebzelere bakarak da neye benziyor diye düşünmüşler. Bir faydası var mı diye bakmışlar ve en ufak bir etkisi varsa işte benzediği için! demişler. Kerevizin kemiklere benzediği için iyi geldiğini bile duyabilirsiniz. O zaman pırasa da benziyor, taze soğan da. Havuç için göze iyi geliyor kestiğiniz parça göze benziyor çünkü derler, ancak iyi gelmesinin sebebi A vitaminidir (beta-karoten). A vitamini yüksek olan her türlü yiyecek bunu sağlar. Kaynak olarak ne eklemeliyim tam olarak bilemiyorum ama besinlerin genel olarak etkilerine bakmak isterseniz TÜBER’i incelemenizi öneririm.

145 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sağlık Bakanlığı, et al. (Beslenme Rehberi, 2015). Tüber (Türkiye Beslenme Rehberi).
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close