Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
1

"Fake it, till you make it" düşüncesi bilimsel olarak kanıtlandı mı?

Şahsen insanın kendi öz iradesine hakim olmadıkça bu tip yöntemlerin işe yararlığını düşük buluyorum.
2,387 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

İnsan bedeninde küçük etkileri var bu mottonun. Örneğin bir süre yalandan bir gülümseme takındığınızda gerçekten vücudunuzda belli bir oranda seratonin salgılanıyor. Ama tabii ki bu durum ruh halinizi kökten değiştirmiyor. Çünkü bilinç akışımız durmaksızın akan bir nehrin debisi gibi. Eğer olumsuz düşüncelere sahipsek bu o "mutluluk" anını olumsuz etkiliyor. Sözü değerlendirirken bunun bir aforizma ya da atasözü olduğunu unutmamalıyız.

Bugün Oyunculuk sanatına getirdiği kuramlarla hâlen en saygın isimlerden biri olan Konstatin Stanislavski'nin "fiziksel eylemler yöntemi" adını verdiği ve kişinin yaşadığı duygular esnasında bedenindeki değişiklikleri gözlemleyip sahne üzerinde beden hafızasını kullanarak kendini o duyguya yaklaştırmayı hedeflediği metodunu ve Alfred Adler'in psikolojide hiç de işlevsiz sayılmayacak, hastaya şikayetçi olduğu durumlarda olduğu gibi değil olmak istediği gibi davranmasını yani rol yapmasını söyleyen "mış gibi yapmak" terapi tekniğini bu sözün pratik karşılığına örnekler olarak verebiliriz. Ayrıca Oyunculuk disiplini ile Psikoloji biliminin kesişim noktasında duran "psikodrama" tekniği de bu sözden beslenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bu eldeki verilere dayanarak her taklidin başarıya ulaştığını söylememiz mümkün değil. Özellikle günlük hayatımızda bu mottoyu deney altına aldığımızda çevresel onca faktörle karşılaşırız ve bu hem motivasyonumuzu hem de somut faydayı azaltabilir.

Öz iradeye hakim olmadıkça bu tip yöntemlerin işe yaramayacağı ile ilgili görüşünüze katılmakla birlikte bu mottonun öz iradeye hakimiyet sağlayabilme yollarından biri olduğunu düşünüyorum.

403 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. U. Özüaydın. (Sanat Dergisi, 2016). Oyunculukta Fiziksel Yöntemlerin Analizi.
  2. Vikipedi. Fake It Till You Make It. (4 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Ö. Kalça. ‘Mış Gibi Yapmak’ Terapi Tekniğini Kullanmak. (25 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Psikologofisi | Arşiv Bağlantısı
  4. V. Toporkov. (2021). Stanislavski Provada. ISBN: 978-9756165768. Yayınevi: bgst Yayınları. sf: 184-204.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close