Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Edip Kaya
Üye
1

İnsanlar bencil midir, neden?

Genlerimizden mi?
2,925 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İnsanlar bencil midir? Buna emin miyiz?

Bencillik hem bir kavram olarak, hem fiiliyatta hem de bakış açısına göre hayli değişken olabilen bir şey. Pek net ve kendimizden emin bir yaklaşımla "insanlar bencildir" diyemeyiz. Sevdiği insanlar, benimsediği değerler, yaşadığı ülke, savunduğu idealler için hayatı dahil sahip olduğu bir çok şeyi feda eden sayısız insan var. Ya da sahip olduklarını ailesi, yakınları, sevdikleri hatta belirli ortaklıkları olan ama tanımadığı insanlar için dengeli kullanan ve paylaştıran sayısız insan da var. Bencillik gündelik hayatta sıkça dile getirilip hızlıca tüketilen bir kavram ama aslında onu derinlemesine düşünürsek pek de yaygın bir tavır olduğunu sanmıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşılık elbette bazı kişilere ya da genele göre bencil olan insanlar vardır. Bunun temel iki nedeni olduğu kanısındayım. Birincisi evrensel ahlak eksikliği. Var olan kaynakların ancak adaletli biçimde dağıtıldığı halde toplumların ve medeniyetin huzur ve güven içinde ilerleyebileceği gerçeğini görmezden gelinmesi durumu. İkincisi de eksik hayati yeterlilik. Zayıflık yani. Eğer maddi manevi zayıf bir kişilik iseniz bencil davranışlar sergilemeniz gayet anlaşılır bir durum olur.

Bunlara ek olarak da doğada, dayanışma içinde olan sayısız tür de var, bencil davranıp doğal rakiplerini dışlayan hatta öldüren türler de. Bunların ikisi de hayatta kalma dürtüsünün eseri. Yani her ne kadar bunlar bize iyi-kötü gibi erdemli ya da kötü davranışlar olarak görünse de doğada iyilik-kötülük yok. Hayatta kalmak ya da ölmek var.

Ama her şekilde bencillik değişken bir kavram. Bencil olmayı kolayca iyi ya da kötü bir tavır olarak tanımlamak da zor.

806 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Yavuz
Deniz Yavuz
6K UP
Arkeoloji öğrencisiyim

Bir sürü hayvanı olan homo sapiens için bencil demek o kadar da doğru değil aslında. Kısaca özetlemek gerekirse, insan sosyal bir hayvan olduğu için karşılıklı yardımlaşmaya yatkın olsa da, içinde bulunduğu şartlara adapte olan bir türdür ve günümüzde hayatta kalmak gelişen teknoloji ile kolaylaşmış gibi görünse de temel ihtiyaçlara ulaşmak için yaşanan rekabet artmış durumda olması ayrıca günümüzde yaygınlaşmış olan bencil ve bireyci dünya görüşleri insanları bencilliğe itmektedir.

438 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Kadir Akar
Matematikçiyim

Özellikle çocukluk döneminde bazı sosyal kazanımları edinemeyen insanlarda sık karşılaşılan bir durum bence bencillik.

Asıl doğaya muhalif tarafımız sosyal ilişkilerimizin karmaşıklığı alış-veriş yardımlaşma hareketlerimiz olduğunu düşününce daha anlaşılır oluyor bu durum çünkü zaten bencilliğin ben merkezciliğin diper türleri hayatta tuttuğunu görüyorum doğada.

Tüm Reklamları Kapat

Bence sorunuzun cevabı sosyal kazanımlardan mahrum olmak/bırakılmak vesselam.

446 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close