Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kerem Gun
Kerem Gun
1,717 UP
Üye
3

Evrimin, çoğalmak için birbirinden bağımsız bireylere ihtiyaç duymasına, yavru birey üretiminin azalmasina ve neslin yok olmasina neden ihtiyacı var?

Çiftlerin bir birine kur yapmaları hem zaman kaybı hem de az sayıda yavru bireyin oluşmasına neden oluyor. Mutasyon gecirip iki farklı bireye ihtiyaç duymadan kendi içinde mayozlu üreme hayatın devamı için daha güçlü bir seçenek. Ki bu tarz kendini dölleyen mayoz bölünmeyle üreyen canlılar da var.
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Konu üzerine uzman değilim ama bildiklerimi yorumlayarak cevaplamaya çalışıcam.

Doğada eşeyli ve eşeysiz üreyen canlılar var. Örnek verirsek; eşeyli üreyenler insanlar, kuşlar, maymunlar. Eşeysiz üreyenlerde bakteriler vs. Üreme sonrasına baktığın zaman eşeyli üreyenlerde gen çeşitliliği daha fazla oluyor. Bu ne demek daha farklı koşullarda yaşayabilme ve kendi atalarından farklı hastalıklara direnci yüksek ya da daha az olabilir. Bu da ileride tür için daha faydalı genlerin seçilme olasılığını ve türün neslini devam ettirmesine yardımcı olur.


Tüm Reklamları Kapat


Bakterilere bakacak olursak, aslında ürediklerinde kendilerinin tamamen aynısı yani kendi kopyası olan bir bakteri meydana geliyor. Gen çeşitliliği yok atada ne varsa bir fark olmadan kendisinde de var. Tabii daha sonra mutasyonlar olabilir ama bizim bahsettiğimiz bunun dışında.



Tüm Reklamları Kapat

Kısaca eşeyli üreme türlerin çeşitliliği ve bu çeşitlilik içerisinde hayatta kalmaya en elverişli genlere sahip bireylerin meydana gelmesine bir kaynak sağlar.

Ne kadar çok çocuk o kadar farklı gen kombinasyonu ve hayatta kalması muhtemel daha çok birey gibi düşünülebilir.

Hayvanların bir seferde birden fazla yavru vermesinin sebebi budur. Olabilecek gen kombinasyonu sayısını arttırarak türün devamlılığını sağlayarak ve gen çeşitliliğini arttırarak gelecek nesillere daha sağlam genler verebilmeyi sağlamak.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Konunun uzmanı değilim yorum yapacağım.


Eşeyli üremenin evrimsel açıdan faydası,farklı gen kombinasyonlarına sahip bireyleri bir araya getirip yeni bir kombinasyon oluşturması ve genetik çeşitliliğin(varyasyon) önünü açmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Böylece,farklı özelliklere sahip bireyler farklı koşullara adapte olarak veya bir hastalığa bağışıklık kazanarak hayatta kalabilir bu sayede türün devamlılığı sağlanır.

Aksi halde canlı herhangi bir sorunla karşılaştığında tüm türün yok olma olasılığı daha yüksek.


Önceki neslin yok olmasını ise dünyanın kaynakları sınırlı olduğu için yeni gelen nesle yer açmak olarak düşünebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı şekilde kaynakların sınırlı olması, nüfus artış hızımızın neden üstel bir şekilde artmaması gerektiğini de açıklıyor sanırım.


1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close