Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Sanal gerçeklik beynin içinde gerçekleşebilir mi?

Nöronlara zarar vermeden etki eden bi teknoloji yapılabilir mi? Yapılırsa sanal gerçeklik rüyasal olarak tıpkı inception filminde olduğu gibi mümkün olabilir mi? Bu mümkün olduğunda kişi sanal gerçeklik ortamında kötü bir şey yaşarsa fiziksel olarak bi etki oluşur mu?
819 görüntülenme
Sanal gerçeklik beynin içinde gerçekleşebilir mi?
Sanal gerçeklik beynin içinde gerçekleşebilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Bir insanın görme süreci en temel olarak, gözlere gelen ışık değişimlerinin beynin ilgili bölümüne iletilmesi ve işlenmesi olarak tanımlanabilir. Buna göre görmemizi sağlayan gözlerin dışında daha önemli olan unsur beyne iletilen sinyallerdir. Beyne iletilen sinyaller nöronlara zarar verip vermeyeceğini yapana ve hatta yaptıktan sonra kullanıp zaman geçene kadar bilemeyiz. Bildiğimiz şey ise insan vücudun duyduğu tüm duyulara bağımsız olarak tepki verebilmesi. Hiç bir ses, koku, görüntü olmadan yalnızca dokunmanın algılanmasına bağlı olarak beyinde bir tepki verilir. Bunun yanında diğer duyular da bulunursa tepki ona göre çeşitlenir ve ayrışır. Zaten sanal gerçeklik gözlükleri ile de bunun olduğunu ve insan vücudunun görüntülere göre tepki verdiğini biliyoruz. Örneğin Portekiz'de yapılan bir araştırmaya göre [1] sanal gerçeklik gözlüklerinde yılan ve örümcek gösterilmesi durumunda beynin diğer durumlara göre daha olumsuz tepkilerde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre beyin yalnızca gördüklerine dayanarak da tepki veriyor denebilir. Sözü edilen sanal gerçeklikte ise tüm duyuların tıpkı görme duyusu gibi beyinde algılandığı noktalara doğrudan erişmesi. Buna göre diğer tüm gerçek duyularımızı durdurmak yoluyla yani gözümüzü kapatmak, kulağımızı tıkamak vb. yöntemlerle yalnızca sanal gerçekliğin içinde bulunabiliriz. Diğer duyular olmadığında vücuttaki tüm duyular sanal duyulardan geleceğine göre vücuttaki tüm fiziksel değişimleri bu duyular yönetecek demektir.

Tüm bunlarla birlikte asıl soru şu olmalıdır: gerçekten tüm gerçek duyularımızı durdurabilir miyiz? Çünkü bu yapılmazsa sanal duyularla gerçekler birbirine karışabilir. Bu durumun ne gibi sonuçlar doğuracağı ise öngörülemez. Öyle sanıyorum ki en iyi olasılıkla bile durduramayacağımız bir gerçek duyumuz var: Yerçekimi. Üzerimizdeki kütle çekim etkisini yok edemiyoruz. Bunu beyinde yok etmenin bir yolu var mı bilmiyorum. Buna göre sanal gerçeklikte asıl ulaşmak isteyeceğimiz adrenalin dolu deneyimlere ulaşamayız. Ancak bunu da kişisel deneyimlerimizden biliyoruz ki bir bilgisayar ekranından birinci kişi görünümünde rollercoaster deneyimi izlemek bile bizde bu kütle çekim etkisinden bağımsız duygular oluşturabiliyor. Buradan hareketle akla gelen şey, diğer duyuların birbirini tamamlaması durumunda (hatta yalnızca baskın bir görme duyusuyla bile) beynin gerçekliği görmezden gelebiliyor olması. Demek ki tüm duyuları ele almak yerine en baskın duyuları ele alarak sanal bir gerçeklik yaratabiliriz. Bunun fiziksel etki oluşturduğunu da aynı rollercoaster örenğinde göbeğimizde oluşan düşme hissi ile açıklayabiliriz sanırım.

*Kaynakçada yalnızca yayının editörü belirtilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

163 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Marcus, et al. (2014). Can Virtual Reality Increase Emotional Responses (Arousal And Valence)? A Pilot Study. Design, User Experience, and Usability. User Experience Design for Diverse Interaction Platforms and Environments, sf: 541-549. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close