Balina ve yunuslar denizel memelilerdir. Hızlıca bir tarihsel tur yapacak olursak canlılık suda başladı, sonra sudan karaya geçiş olayı oldu memelilerin karalarda evrimleştiğini biliyoruz. Balina ve yunus gibi denizel memelilerin ataları da karalardan tekrar sulara geçti bu sırada bacakları köreldi. Bu körelme puf diye bir anda olmadığı için körelme izlerini hala bulmayı bekleriz ve bulduk da.
Aşağıdaki görseldeki çizimler, Mısır ve Pakistan tepelerinde keşfedilen balina fosillerinin birebir çizimleridir. Bu fosillerin yanında midye, salyangoz ve diğer denizel canlı fosilleri de bulunmuştur. Yukarıdan aşağıya sırasıyla modern bir Grönland balinası (Balaena mysticetus) ile balinaların ataları olarak bilinen 38 milyon yıl önce yaşamış Basilosor (Basilosaurus isis) ve daha eski bir ata olan, 50 milyon yıl önce yaşamış Ambulosetus (Ambulocetus natans) görülmektedir.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Balinaların Arka Bacak Kemikleri Evrimin Harika Bir Kanıtıdır!. (24 Mart 2013). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı