Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Elif Sever
Üye
0

Tanrı sözcüğü size neyi anımsatır?

Herhangi bir şeye tanrı diyor musunuz, eğer diyorsanız bu nedir? Kutsal kitaplardaki gibi bir Tanrı'nın varlığına mı inanırsınız, yoksa evrenin başlangıcı neyse tanrı da odur gibi bir düşünceniz var mı? Tanrı kelimesi hakkındaki görüşleriniz.
364 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Tanrı kişilerin ya da toplumların açıklayamayacağı kadar karmaşık ve bilinmez olaylara hakim olan, bilgisine erişilemeyecek olan varlıktır. Buna göre tanrının çağrıştırdığı kavram da topluma, mekana ve zamana göre değişkenlik gösterir. En kolay örnek olarak; insanlar, sınırlı bilgisi varken deprem gibi afetlerin tanrının o topluma verdiği bir ceza olduğunu düşünüyorlardı. Zamanla bunun böyle olmadığı ve depreme neden olan doğal süreçlerin nasıl işlediği anlaşıldı ve depremlerin bir ceza olmadığı kanısı yaygınlaştı. Ancak bu her toplumda böyle olmadı. Bugün bu veya benzer bir konu özelinde İsveç ile Papualıları karşılaştıracak olursak tanrıya ilişkin tanımları elbette birbirinden çok ayrışır. Ya da aynı zaman ve aynı toplumda bulunan İstanbulluları düşünelim. İstanbul içinde mekan değiştirildiğinde bu sorunun (depremin bir ceza olup olmadığı) yanıtları bugün bile değişebilir. İstanbul'un aynı yakasında bulunan Zekeriyaköy ve Esenyurt arasında hatta arasında yalnızca 60 metrelik bir yol bulunan Ataköy ve Şirinevler arasında birbirinden önemli ölçüde ayrışan yanıtlar bulmak olanaklı.

Bunlardan ayrı olarak Tanrı kavramı tüm kutsal kabul edilen varlıklar için kullanılabileceği ve her topluluk da kendi tanrısını özel kabul ettiği için tanrılarına özel adlar vermektedirler. Bu yüzden de özel adı olan bir varlığa cins adla seslenilmesi hoş karşılanmamaktadır. Ancak diğer tanrılar onlar için aynı değeri taşımadığı için onlara kısaca tanrı denilmesi uygun görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunlarla birlikte panenteist bir yaklaşımla tanrıya var olan her şeyin bir parçası olarak bakmak ve tanrıyı yalnızca hakim bir varlıktan ziyade her şeyin bizzat kendisi olarak görmek de olanaklıdır. Buna göre tanrı sözcüğü var olan her şeyi kapsar ve tanrı denildiği zaman her şeyin özü anlaşılır.

Ayrıca çok tanrılı dinlerde veya Yunan mitolojisinde gördüğümüz gibi tanrılar her şeye hakim olmak zorunda değildir. Tanrılık bir üst kavramdır ve tanrılık her şeye hakimdir. Tüm tanrıların gücü genellikle her şeye yeter. Burada üstün güce sahip olan tanrının kendisi değil tanrılığıdır. Güç tanrı sınıfındaki varlıklar arasında dağılmıştır. Ancak belirli bir konu özelinde (örneğin deprem yaratmak) tanrılar mutlak güce sahiptir. Böylece her tanrının tanrısal (ilahi) bir gücü olmakla birlikte tanrısal gücün tamamına tek başına hakim değildir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba. Bunu söylemeden geçemeyeceğim. Bugün sahaflarda bakınırken bir kitaba denk geldim. Kitabı satın alamadım ancak içinde şöyle yazıyordu: “Bazı insanların öylesine geniş, öylesine esnek Tanrı görüşleri vardır ki, her nereye bakarlarsa baksınlar Tanrıyı bulacaklarına hiç şüphe yoktur. Onlara sorduğumuzda, “Tanrı en büyüktür” ya da “Tanrı bizim en üstün yaradılışlı halimizdir” ya da “Tanrı kainattır” diyeceklerdir. Elbette, tıpkı diğer kelimelerde olduğu gibi “Tanrı” kelimesine de istediğimiz anlamı verebiliriz. Eğer “Tanrı enerjidir” demek isterseniz, onu bir avuç kömürün içinde de bulabilirsiniz.”

176 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close