Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
2

Nasıl oluyor da gezegenimizde bütün nüfusu ve hatta katlarını doyuracak kadar madde varken dünyada hâlâ bu kadar açlık var?

Sadece kendi ülkemizdeki ham maddeleri akıllıca işleme soksak çok zenginleşebiliriz. Buna hevesli birçok kişi de olduğuna eminim ancak yine de fakiriz.
579 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Kimse hak etmediği bir kaynağa erişemez. Bununla birlikte herkesin aynı kaynağa erişmesi için gerekli koşullar aynı olmayabilir. Örneğin Türkiye'nin doğalgaza erişimi ile Rusya'nın bir değildir. Aynı şey tarım konusunda da geçerlidir. Ama dengeler tam tersidir. Dünyada bugün hakim olan düzen hiç kimsenin ortaya attığı ve öncülüğünü üstlendiği bir düzen değildir. Bu güne kadar oluşan koşullar ve insani içgüdülerin ortaklaşa kurduğu ve son derece yolunda işleyen bir düzen vardır. Buna göre herkes gücünün yettiği ölçüde kaynağa erişim hakkı elde eder. Kimseye hakkı tepeden indirilmez. Sözleşmeler, yasalar vb. her şey de ancak var olan düzeni tanımlamak, tariflemek için kullanılır. Gereksinim duyulanlar (kişi, nesne, kavram) ortaya çıkar ve artık gerek duyulmayanlar ise ortadan kaybolur. Örneğin artık Roma İmparatorluğuna gerek kalmamıştır ve bugün ortada Roma İmparatorluğu yoktur. Çünkü Roma kendisini gerektirecek gücünü kaybetmiştir. Gücün tanımı ise kas gücüyle, parayla, zekayla sınırlandırılamaz. Çok parametreli karmaşık ve yerine göre değişkenlik gösteren bir kavramı tek bir ölçütle sınırlandırmak bakış açımızı bozar. Tüm bunların ışığında anlıyoruz ki açlığın nedeni aç olanların güçsüz olmasıdır. Gücü elinde barındıran toplumlar açlığa son vermek istemedikçe yani güçsüzleri güçlendirmeyi istemedikçe de açlık sona ermeyecektir. Şimdi size bağımlı bir ufak ve açlık çeken birini düşünün. Karnını doyurursanız büyüyüp sizi dövebilir. Siz zaten aynı anda pek çok kişiyle sürekli kavga içindesiniz. Kimi zaman kendiniz zarar görmemek için bu güçsüzleri düşmanlarınızın üstüne gönderebiliyorsunuz. Ama karınları doyduğunda -ki bu ancak sizin karnınız daha az doyduğunda olanaklı, size baş kaldırabilecek bu minikleri doyurur musunuz? Bir de unutmadan, geçmiş kimin karnını doyurduysanız hep aynı şey olmuş. Hep büyüyüp size kafa tutmuş. Kimisi dedenizi öldürmüş hatta. İlk başta çok insancıl duran açlığa son verme fikri pratikte herkesin yapamayacağı ulu bir eyleme dönüşmektedir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu sorunun gayet basit bir kaç cevabı var ama işin özü: Yapmıyoruz. Göz göre göre yapmıyoruz. Neden? Buna gayet objektif ve sert bir cevap vermek istiyorum ama kaba olmak istemediğim için yapmayacağım.

1- Kapitalizm, kaynakları doğru kullanmak üzerine değildir, en çok para kazanan alanlara yatırım yapar. Dünyada hiç kimseye zerre faydası ve katkısı olmayan moda, kozmetik, kuyumculuk, falcılık gibi sayısız sektör milyarlarca dolar hacminde. Bir milyar insan aç ve diğer bir milyar insan bu saçmalıklara servet harcıyor. Tek bir zenginin sadece parfüme harcadığı para, onlarca aç insanı doyurabilir. Dünyadaki toplam ekonomik varlığın (bu rakamlar değişiyor, yaklaşık veriyorum) %80'i, nüfusun %5'inin elinde. Fakirler aç iken zenginler parayı savuruyor.

Tüm Reklamları Kapat

2- İsraf. Kaynakları israf ediyor, boşa harcıyoruz.

3- Teknolojilerimizi, kaynakları kullanmaya değil birilerini zengin etmeye harcıyoruz. Güneş enerjisinden faydalanmaya araştırma geliştirme yatırımı yapacağımıza hala kömürle, mazotla çalışan santraller, otomobiller, fabrikalar yapıyoruz. Çünkü 100 yıl önce kömür, benzin/mazot alanına yatırım yapanlar para kazanmaya devam etmeli.

Tüm Reklamları Kapat

4- Siyaset, politika, din, kültürel ve sosyal çalkantılar, yönetim krizleri vs. insanların bilime, teknolojiye odaklanmasını engelliyor. Türkiye seçimlere harcadığı parayı bilime sanata harcasa elektrikli otomobili İtalyanlara çizdirmez, bataryaları Çinden almazdık. ABD'nin seçim bütçesi, başka bir çok ülkenin toplam bütçesinden fazla.

Dünyadaki cips sektörünün hacmi ile aşı sektörünün bütçesi aynı büyüklükte: 44 milyar dolar. İnsanlık cipse ve aşıya aynı parayı harcıyor. :) Bu gerçek, insanoğlunun ne kadar "eksik akıllı" olduğunu gösteriyor olmalı.

Özetle kaynakları israf ediyoruz, geliştirmiyoruz, verimli kullanmıyoruz ve bu gerçekler kimsenin umurunda değil. Yani yüzmilyonlarca insan açlıktan ölsün, bu medeniyetimizin umurunda değil aslında. O aç insanların yapabileceği tek çıkar yol, starbucks açıp para kazanmak ve o kazandıkları para ile çocuklarını doyurmak. Ya da starbucksa rakip bir kahveci açmak. Başka bir yol yok.

345 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close