Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

XQ28 geni ile eşcinsellik arasındaki ilişki nedir?

eşcinsellik neden var ve nasıl var çünkü eşcinsel olmak üremeyi engeller xq28 geni ile ilgili birkaç yazıya denk geldim ama doğruluğundan emin değilim
1,125 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
82K UP
Biyoloji Öğrencisi

Eşcinsellik tek bir gen üzerinden taşınmaz. Bir gen grubu, gen bandı üzerinden taşınır. Soruda belirttiğiniz xq28 bir gen grubudur diyebiliriz. Eşcinsel bireyler toplum üzerindeki baskı ve kendi içlerindeki çekimserlik üzerine hemcinsleriyle birlikte olacakları bir düzen sağlayamadıklarında, yine toplum baskısı üzerine birlikte oldukları karşı cinsler üzerinden bu genleri taşıyabilirler.

Bunun haricinde iki farklı cins heteroseksüel bireyin birleşmesi sonucu yeni bireyde anne ve babada tamamen mevcut olmayan bu genler var olabilirler ve bu oluşan yeni bireyde bu özelliklerin saptanmasına sebep olabilir. "Yani eşcinsel üreyemiyor, nasıl bu genler taşınıyor?" sorusunun cevabı aslında bu gen paketinin bir kısmının anne ve baba bireyde pasif olarak bulunması ve birleşme sonucu aktif olarak yeni bireyde kalıtılabilmesidir. Bu genlerin evrim ve üreme gerekliliğine ters düşecek ve üremeyi azaltacak özelliklere sahip olmasına rağmen hala yeni nesillere taşınıyor ve seçiliyor olmasının sebebi ise şudur. Öncelikle belirtmeliyim ki hiçbir özellik tek başına aktarılmaz, kalıtılamaz. Bu konuda biraz genelleme yapacağım ama eşcinsel bireyler genellikle daha yaratıcı, daha anlayışlı, muhabbetleri iyi ve eğlenceli, sosyal bireylerdir. Bu bireyleri sanat etkinliklerinde, camialarında daha çok görebilirsiniz. Bunun sebebi kendilerini daha iyi ifade ettikleri gibi daha çok bu grubun içinde yer alabilmeleridir. Bunun için şuan kaynak belirtemeyeceğim fakat araştırırsanız birçok kaynağa ulaşacağınızı temin ederim. Bu nedenle bu özelliklerin hala taşınıyor olduğunu belirtebiliriz.

Belirttiğiniz kaynaktaki bilgilere göre de yine xq28 3 bölgeden oluşan bir gen bandı olarak kabul edilmiştir. Anlaşılması için şöyle açıklayayım.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

212 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sezer Akşit
Klinik psikolog, evrimsel psikoloji meraklısı.

Xq28 erkek eşcinsellerde ve erkek eşcinsellerin anne tarafından diğer akrabalarında sık rastlanabilen, kadın eşcinselliği yahut lezbiyenlikle değil yalnızca erkek eşcinselliğiyle ilgili olduğu düşünülen bir "genetic marker". Anne babada pasif olarak bulunan paketlerin birleşmesiyle yeni bireye katılım gibi bir durum söz konusu değil zira bu "genetic marker" X kromozomunda bulunuyor dolayısıyla babadan geçemez. Bu sebeple bu genetik markerların diğer nesillere aktarılmasında eşcinsel erkeklerden çok X kromozomunda benzer özellikler barındıran dişi akrabalar sorumlu.

"Eşcinsellik neden var?" sorusu için bazı hipotezler mevcut, şahsen bana en yatkın gelen açıklama şu şekilde:

Öncelikle erkek kardeşlerin doğum sırası ile eşcinsellik arasında bir ilişki mevcut, bireyin kendisinden daha büyük olan erkek kardeş sayısı ne kadar fazla ise o bireyin eşcinsel olma ihtimali de o kadar artıyor gibi gözüküyor. Ancak kız kardeş sayısı bu duruma anlamlı bir şekilde etki etmiyor. Eşcinsel erkeklerin üreyip yavru yapma davranışlarının çok nadir gerçekleştiğini varsayarsak, eşcinsel erkek kaynaklarını kendi yavruları için değil, kardeşlerinin kendi yavrularını büyütmelerine yardımcı olmak için kullanacağını düşünebiliriz. Özetle eşcinsellik davranışı akraba seçilimi bağlamında evrimsel faydalara sahip ve bu nedenle korunmuş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Hu, et al. (1995). Linkage Between Sexual Orientation And Chromosome Xq28 In Males But Not In Females. Nature genetics. doi: 10.1038/ng1195-248. | Arşiv Bağlantısı
  2. www.pnas.org. Fraternal Birth Order Effect On Sexual Orientation Explained. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www.pnas.org | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close