Bu konuda bilgili olmamakla beraber nedeninin kısayol atamalarıyla alakalı olduğunu düşünmekteyim. Bildiğiniz üzere bir çok işletim sistemi ve program sayısı onlara ulaşan kısayol tuş kombinasyonu kullanıyor. Bunlara en basit ve bilindik örnekler Ctrl + C, Ctrl + V vb. kombinasyonlar.
Bu kısayol kombinasyonlarının çoğunda Shift tuşu da kullanılmakta.
Örn: Ctrl + Shift + ESC (Direkt olarak Görev Yöneticisini açmanıza yarar.)
Buna benzer bir çok örnek farklı programlar tarafından da kullanılmakta.
Örn: Adobe XD
Ctrl + G = Katmanları veya objeleri gruplama.
Ctrl + Shift + G = Gruplanmış katmanları veya objelerin grubu dağıtma/bozma/ayırma.
Ctrl + Shift + M = Seçilen 2 nesneyi maskeleme.
Ctrl + Shift + L = Kütüphaneleri açma.
Fark ettiyseniz bu kombinasyonların hepsinde Shift, Control tuşundan sonra gelmekte buda Control tuşuna daha yakın bir konumda (hemen üstünde) ikinci bir Shift tuşuna ihtiyaç duyurmuş olabilir.
Daha ilginç olan nokta ise ASCII kodlamada bu iki Shift tuşunun bir birinden farklı kodlandığını ve isimlendirildiğini görüyoruz. Sol Shift tuşu için SO (14) yani Shift Out, sağ Shift tuşu için ise SI (15) yani Shift In denilmiş. Buda bize aslında iki tuşun bir birinden farklı işlemler gördüğünü göstermekte. Benzer veya ortak kullanım alanları olduğu gibi farklı kullanım alanları da bulunmakta. Sanırım günlük kullanımda bu farkı anlayabileceğimiz bir işlem yapmıyor olabiliriz.
Bir diğer düşüncem ise klavyenin sağ tarafında konumlandırılan Control ve Shift tuşlarının solak kullanıcılar için kolaylık sağladığı yönünde. Mouse sol el ile kullanıldığında klavyenin solundaki kısayol kombinasyonunu yapmak zor olacağı için simetrik bir tasarım ile özel tuşların klavyenin iki tarafına da konumlandırıldığını düşünüyorum.
Sorunun kesin bir cevabı var mı bilemiyorum fakat benim çıkarımlarım bu yönde :)