Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Yeryüzünde açan ilk çiçek orkide mi?

33,764 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Əmrah Hüseynov
Araşdırmayı seven biriyim

Şu anda çiçek veren bitkiler her 10 bitkiden 9’unu oluşturuyor, yani 350 milyon yıl önce ortaya çıkan tohumlu bitkileri alaşağı etmiş durumdalar. Çiçekler için ise evrimsel bir başlangıç noktası bulmak zor, zira çiçek veren bitkiler nadir olarak fosilleşiyor, buna rağmen, en eski çiçek veren bitki 2015 yılında İspanya’da keşfedilmiş ve 130 milyon yıl öncesine tarihlendirilmişti. Bu bitkinin orkide olup-olmamasına kalırsa , bir çok çiçek bu çiçekden evrimlenmiş olduğu düşünülüyor.

Buna rağmen, biliminsanları çiçek veren bitkilerin 250 milyon yıl önce ortaya çıktığını düşünüyor. İlk çiçek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Fransa’da bulunan Paris-Sud Üniversitesi’nden 36 kişilik bir araştırma grubu 6 yıl boyunca neredeyse her tür çiçek veren bitkiyi inceleyip, atasal özelliklerini belirlemeye çalıştılar.

Yani en eski çiçekli bitki: Montsechia Vidalii

Tüm Reklamları Kapat

Bu bitki hakkında PNAS Dergisinden de bilgiler ala bilirsiniz.

Montsechia Vidalii
Montsechia Vidalii
On Montsechia, an angiospermoid plant from the Lower Cretaceous of Las Hoyas, Spain: new data and interpretations
Montsechia Vidalii ve ondan evrimleşen çiçekler
Montsechia Vidalii ve ondan evrimleşen çiçekler
World Fossil Society
7,318 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. Gömeç. Montsechia Vidalii. (2 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2021. Alındığı Yer: Yeşilist | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Gomez, et al. (2021). Montsechia, An Ancient Aquatic Angiosperm. PNAS, sf: 1. | Arşiv Bağlantısı
  3. L. Hoyas. (2011). On Montsechia, An Angiospermoid Plant From The Lower Cretaceous Of Las Hoyas, Spain: New Data And Interpretations. Yayınevi: Yazılmamış. sf: 1-25.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Orkide oldukça kompleks bir çiçek. İlk çiçeğin atası (anjiyosperm yani kapalı tohum oluşturan) olarak Archefructus lionigensis kabul ediliyor. Otsu bir bitki ve çiçeği de oldukça basit. Anjiyospermin özelliği de rüzgar, su gibi taşıyıcılar yerine arı örneğindeki gibi hayvanların polen taşımaya katkısını sağlıyor olması.

4,461 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. Pedia. Archefructus Lionigensis. (14 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close