Paylaşım Yap
Sorulara Dön
8

Türk masallarında öne çıkan motifler ve anlamları nelerdir?

proje için
19,184 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Türk Halk Masalları ile ilgili Türk halkbilimci Pertev Naili Boratav'ın 1953'te yuayınladığı "Typen Türkische Volksmärchen" adlı eserindeki motif indeksleri halen günümüzde halk edebiyatı çalışmalarında kaynak alınır.

Kaynakçaya eklediğim Kültür Bakanlığı'nın yayınladığı "9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi kitapçığı"nda masallardaki motifler ile ilgili makaleler bulabilirsiniz.

Kabaca özetlenecek olursa:

Tüm Reklamları Kapat

Don değişimi/kıyafet değişimi/şekil değişimi: insandan hayvan kılığına geçme (Türk masallarında çoğunlukla kuş görülür) veya taşa dönüşme gibi dönüşüm motifleri Türk ve tüm Dünya masal ve mitlerine işlemiştir. Günümüzde sosyal antropoloji, arkeoloji verileri ışığında bu motifin insanın yerleşik düzene geçmeden önceki, kendini hayvanlardan ayrı görmediği, antroposantrik kültürel evrimden öncesine dayanan arkaik dönemin bilişsel seviyesine ait olarak değerlendirilebilir.

Su motifi: yaradılış, temizlenme, arınma, nazardan arınma gibi öğeler ile bağdaştırılır. Ayrıca çeşme başında, kuyu başında insan üstü yaratıklarla karşılaşma, başka dünyalara geçiş de işlenebilir. Ayrıca yalamak veya tükürük de suyun değiştirici özelliği ile bağlantılanır.

Elma: ödül veya ceza öğesi olabilir, zürriyet ile de ilintilidir. Bu masallarda artık tarım toplumu, tohumu ekip meyva elde etme ve yerleşik düzen kültürü verileri görülüyor.

Sığama/sıvazlama: fiziksel temas ile canlandırma tek Tanrılı dinlerden (peygamber veya ermişlerin dokunarak görmeyen gözleri açması, yaşlıları gençleştirme, ölüleri diriltme (İsa Peygamber) gibi) etkilendiğini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dua: dua edilince dileklerin yerine gelmesi de tek Tanrılı din etkisine örnektir.

Asa/değnek: bu motif de Musa Peygamber'in büyülü asası gibi Monotheist dini öğelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Türk Halk Masalları ile ilgili bilgiyi düğün ve doğum hikâyelerinde, el işçiliği (halı motifleri) ve el sanatlarında görebiliyoruz. Bu tip artefaklar Türklerin Asya steplerindeki şamanik uygulamalardan, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki İslam dini etkileri ve Balkan toplumlarına kadar varan farklı kültürlerle iç içe geçmeyi motiflerinde taşıyor.

4,984 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Bakanlığı. 9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Bildirileri. (11 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close