Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
8

İkizler paradoksu gerçekten bir paradoks mudur?

Paradokssa neden paradoks olarak kabul ediliyor, değilse neden paradoks değil ve neden paradoks olarak anılıyor?
1,839 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Paradoks olarak anılan birçok durum aslında bir paradoks değil. Fakat çıkış noktası bu tür bir kendiyle çelişme ifadesini barındırdığı için öyle anılıyor. İkizler paradoksunda da böyle bir çelişki var, fakat bu durumu çözen bir açıklama mevcut. Lakin cevabı bilseniz bile ikizler paradoksunun hala düşündürtebilecek farklı versiyonları da yok değil.

İkizler paradoksunda ne oluyor? İkizlerden biri Dünya'da bırakılıyor birisi ise ışık hızına yakın bir hızda seyahat edip geri dönüyor. Dünya'daki ikizin çerçevesinden, uzay aracındaki ikiz ışık hızına yakın gidiyor. O nedenle geri döndüğünde uzay aracındaki ikiz daha az yaşlanmış olmalı. Fakat uzay aracındaki ikizin perspektifinden de Dünya'daki ikiz ışık hızına yakın hızda gidip geliyor. Bu durumda hangisi yaşlı olacak?

Tüm Reklamları Kapat

Bunun en kısa açıklaması, gerçekte hareketlinin kim olduğunu bilmekte. Hiç kuşkusuz tanımladığımız referans sistemine göre bir hareketten bahsediyoruz. Sadece sabit hız söz konusu olduğunda böyle referans sistemleri oluşturup, kimin hareketli, kimin sabit olduğunu anlamak biraz güç olabiliyor. Fakat eğer ivme söz konusuysa, orada harekete geçiren bir şeylerin olduğunu, onun aslında sabit olmadığını daha açık bir şekilde söyleyebiliyoruz. Bu durumda da Dünya'dan uzay gemisiyle o hızlara ulaşan ikiz, ivmelenerek o hıza ulaştığı için aslında hareketli olanın o olduğunu, dolayısıyla onun daha az yaşlanacağını biliyoruz.

Tabii bu bilgiyi bilmek hemen her şeyi çözümlememizi ve kavramamızı sağlamıyor. Örneğin ya iki ikiz de birbirlerine zıt yönde ışık hızına yakın hızda seyahat edip, geri gelmek isterlerse? Bu gibi varyasyonlar yine kafa karıştırıcı olabiliyor ama çözüm prensibi yine aynı fiziksel kurallara tabi.

Paradoks olarak anılma nedeni de tam olarak bu, problem bir paradoks sayesinde ortaya çıkıyor. Kendisiyle çelişen bir ifadeyi tanımlıyor ve bu örnekte bize bir problem olarak geri dönüyor. Problemin çözümü olsa da ifade hala bir paradoks içeriyor. Yani paradokslara kendi içerisinde çeliştiği için kesinlikle çözümü olmayacak ifadeler şeklinde yaklaşmamak gerek. İfade hakkında gözden kaçan bir detay, yeni eklenen bir bilgi, bir algoritma, bir çözüm onu kendiyle çelişik olma durumundan kurtaracak başka açıklamalara götürebilir bizi. Fakat bu o paradoksun incelenmesini - dolayısıyla var olmasını - gerektiriyor. Bir başka deyişle problemi çözmek, paradoksu ortadan kaldırmıyor. Ne kadar fazla semantik oldu! Umarım bir şeyler - doğru bir şeyler - ifade edebilmişimdir.

648 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Özmeral. Özel Görelilik: İkizler Paradoksu & Eşzamanlılığın Göreliliği. (29 Mart 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlkay Bektaş
Konu hakkında bilgi sahibiyim
Orijinal Soru: İkizler paradoksu bir yanılsama mıdır?

Burada kaçırdığınız 2 nokta var.

  1. Işık hızında zaman yavaşlamaz, durur.
  2. Hız ve zaman gibi konular görecelidir, yazınızda da bahsettiğiniz gibi hangi gözlemciden olayı izlediğimize göre, gördüğümüz şey değişebilir. Fakat bu olay ışık hızında geçerli değildir.

Ali, ışık hızında yolculuğa başladığı anda Ali için zaman durur. A noktasından B noktasına "0" sürede gider. Ve kim tarafından, hangi hızda gözlemleniyor olursa olsun ali, yine ışık hızında gözükecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda dünyada duran mehmet için değişen hiçbir şey olmayacak, fakat ali, ışık hızındaki seyahatine son verdiği anda belki de geride bir dünya kalmamış olacak kadar zaman geçmiş olacak.

Ali, dışarıya baktığında her şeyi donmuş olarak görecek (tabii görebilirse), mehmet ise aliyi göremeyecek bile.

Kaçırdığınız bir nokta var ise, lütfen sorun.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close