Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Abdulsamet Öztekin
Üye
2

Yatış pozisyonundaki boyumuz, ayakta durduğumuzdaki boyumuzdan daha mı uzundur ?

Geçen günlerde MIT'nin fizik derslerinden birini izledim. Walter Lewin yatış pozisyonundaki boyumuzun, ayakta durduğumuz pozisyondaki boyumuzdan uzun olduğunu söyledi ve kanıtladı derste. ingilizcem pek yetmediği için tam olarak neden olduğunu anlayamadım bilen biri var ise beni aydınlatabilir mi ?
525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Baran Sunar
Bilim meraklısı, araştırmacı.

Merhaba,

Omurga disklerimiz arasında bulunan sıvı, ayağa kalktığımız zaman (veya ayaktayken), başımız ve omuzlarımızın omurgamıza eksensel bir basınç uygulaması sebebiyle belli bir oranda sıkışmaya uğrar. Bu sıkışma takribi %1 oranındadır ki ortalama 1 cm civarına tekabül eder.

Tüm Reklamları Kapat

Omurga disklerimiz için geçerli olan bu durum, benzer şekilde, dizlerimiz de bulunan kıkırdak için de geçerlidir; kırkırdak yapısı gereği, içinde bulundurduğu sıvı da sıkışır. Bundandır ki gün boyu ayakta sürdürdüğümüz bu faaliyetler yine belli bir oranda kısalmaya sebebp olur. Bunun aksine, dinlenme halinde olduğumuz uyku esnasında bu sıkışma tekrar eski durumuna dönerek sabahları uyandığımızda boyumuzun uzaması düşüncesine yol açar.

Elbette yer çekimi de buna neden olan bir faktördür. Öyle ki; astronotlar uzaydan döndükleri zaman boyları, uzaya gitmeden önce Dünya'da ölçülen boylarına nazaran bir kaç santimetre daha uzundur. Çekim kuvvetinin azalması omurlar arası mesafeyi de etkiliyor. Bu durum kalıcı değil; uzaydan döndükten sonra dünyamızın atmosfer basınca tekrar uyumluluk sağlamaları açısından dengeleyici tanklara girerler. Sonuç olarak; yine eski boy uzunluğuna geri dönerler.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Forbes. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Mind Blowing Facts. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Nasa. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Health Beat. (15 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close