Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Nihilizm bir durak mıdır yoksa yolun sonu mu?

Bana göre Nietzsche'nin ulaşılması gereken olarak gördüğü üst insana giderken yolda uğranması gereken bir durak çünkü kitapta sayfa 64'te ''Ama önce sen kendini inşa etmelisin, dimdik bir beden ve dimdik bir ruhla. ''diyor ve başka yerlerinde de üst insandan bahsederken bütün ön yargı ve kalıplardan kurtulması gerektiğinden bahsediyor
1,020 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Nietzsche aslında bir filolog, Yunan mitolojisi kürsüsünde filoloji, kültür kritiği gibi konularda çalışıyor ve eserleri de felsefeden daha ziyade edebiyat ve kültür kuramcısı olarak verilmiş.

Nietzsche'nin yaşadığı dönemde Platon'dan Hegel'e idealist felsefe tini en üst noktaya çıkarmış, o kadar ki tin insan doğasından kopmuştu. Gelin görün ki bu dönemlerin sonuna varılmıştı. Darwin doğal seçilimi ortaya koymuş, türlerin evrim silsilesinde ortama en iyi adapte olan genlerden oluştuğu diskuruyla tartışmalara yol açmış, antroposantrik klasisizm çalkantıya girmişti. Bu koşullarda Schopenhauer'un felsefesi, tinin maddenin istenci karşısında asla ayakta duramayacağını söylüyordu. Işte Nietzsche de bu bağlamda tine karşı gelen Antik Yunan Apoolonik idealin karşısında arkaik (beden) Diyonizyak gücü gömüldüğü yerden ortaya çıkardı. Nietsche'nin gördüğü; tarihin, ideallerin, sanatın öyle devamlı yukarı giden, yükselen bir çizgi çizmediği, aksine o tepeye vardıktan sonra aşağıya düşmeye başladığıdır.

Nietsche'nin üstün insanı tin ile bedeni birleştirebilmiş adeta bir Ying Yang gibi zihinle istenci birbirine dolanıp kenetlenmiş bir insandır.

Tüm Reklamları Kapat

Nietzsche'nin nihilizmi, yıkıldığını gördüğü, üstüne üstlük zaten doğru dürüst tasarlanamamış o kültürün ardından yaşadığı hayal kırıklığıdır. Tanrı öldü, biz insanları birbirimize bağlayacak bağ/tutkal, birlikte hareket edebilmemizi sağlayacak ortak hedefler kalmadı diye yas ve panik içindedir.

Nitekim Nietsche'nin ardından gelen Nietsche'den etkilenen edebi eserler Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi'ndeki gibi mükemmel genç ve yakışıklılıktaki yüzüne rağmen gerçek sureti yaşlı olan bir adam veya Dr. Jekyll ve Bay Hide gibi gündüz tinsel dorukta gece ise canavara dönüşen karakterlerle ortaya çıkmıştır.

Aynı zamanda Nietsche antropoloji, arkeoloji, Etnoğrafya, dilbilim gibi alanlara etki etmiş, insanın arkaik geçmişini öğrenme ivmesi de yaratmıştır.

Bu konuda karşılaştırmalı edebiyat profesörü Nevzat Kaya'nın yayın ve sempozyumları oldukça aydınlatıcı, linkte bulabilirsiniz.

357 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Kaya. Edebiyatta Nietsche. (19 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 27 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close