Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jimmy Braddock
Üye
1

İnsan doğasına en uygun yönetim biçimi, sistemi nedir?

Eğer öyle bir sistem varsa bütün coğrafyalara uygulanması mümkün mü?
1,267 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İnsanların çağlar boyu uyguladığı yönetim biçimi, insanın doğası dediğimiz dinamiklere paralel olarak biçimlenmemiştir.

İnsanın doğasına bakarsak insan, avcı toplayıcılıktan tarımın icadı ile toplu halde yaşamaya geçmiştir ve insan topluluklarında bir arada yaşayan bireylerin tümü aynı hayati yeterlilik düzeyinde, aynı güçte zekada yetenekte olmadığı için kaçınılmaz olarak bir lider-takipçi hiyerarşisi oluşmuştur. Yani özetle her toplulukta bir lider vardır. Buna göre insanın doğasındaki yönetim biçiminin monarşi olduğunu düşünebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak tarihe baktığımızda toplulukların büyüdükçe, farklı nitelikte çok fazla insanın bir arada yaşaması gerekliliğinin ortaya çıkması ve bu durumda da topluluğun tüm bireylerini kapsayacak çok seslilik ve tüm kesimlerin de kurulan sisteme faydalı bireyler olması amacı ile eğitim modelleri oluşturarak belirli bir kitlesel gelişmişlik seviyesine ulaşılmaya çalışıldığı görülür. Yani toplum felsefi, bilimsel, sanatsal, siyasal, ekonomik ilerlemiştir, refah seviyesi artmıştır ve toplum topyekün ilerlemiştir. Bu durumda da herkes eğitimli, en azından belirli bir eğitim seviyesinin üzerinde olunca bu toplumun, kendi kendini yönetme yeterliliğinde olması durumu ortaya çıkmıştır. Buna da demokrasi denmiştir. Bu durumda da monarşi tercih edilen bir yönetim biçimi olmamıştır.

Özetle toplumların ve insanların yönetim biçimleri, kurdukları yapıya, hayati yeterlilik ve eğitim seviyelerine bağlıdır, evrimsel doğalarına değil. Ne kadar medeni ve eğitimli bir toplum inşa ederseniz o kadar demokratik, ne kadar ilkel, eğitimsiz bir toplum inşa ederseniz de o kadar monarşik bir yönetim ortaya çıkar. Taa Antik Yunandan beri monarşi ve demokrasi iki zıt kutuptur ve bu tartışma bitmez. Dönem dönem dünyadaki eğilim monarşiye kayar (şu aralar olduğu gibi) dönem dönem demokrasiye. Ama bunu belirleyen temel etki insanın doğası değil. Medeni seviyesi. Yönetimi insanın doğasına bırakırsak tüm dünya monarşi ile yönetilirdi. Ama geçmişten beri öyle olmadı. Demek ki başka dinamikler söz konusu...

242 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close