Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Yapay Zeka insandan daha zeki olacak mı?

Yapay Zeka'nın insandan daha zeki olabileceği veya olamayacağı konusu hakkında varsayımlar.
410 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Cylon severim

Yapay zeka, günün birinde tekillik kazanacak noktaya gelecek. ancak o zamana kadar yapay zeka insandan zeki değil. Yapay zekayı programlayan insanların zeka seviye ortalamalarının biraz üstünde bir zekaya sahip olması muhtemel. tekillik kazandığında yani bilinçlendiğinde o zaman ne olacağına dair bir çok varsayım bulunmakta. Günümüzde otomatikleştirilen ve kontrol edilmesi istenen her işte yapay zeka (bir bilgisayar programı) kullanılabilir. Bu programın veri aldığı database'in hızı, programı yürüten işlemcilerin hızı, ve programın yapısal sistemi, çalışma ve mantıksal karar alma hızını etkilemektedir.

Bir zamanlar commodore 64 bilgisayarında 64 kb'lık santranç programlarını yenen insanlar, aynı programı emülatörde sonsuz düşünmeyi açarak çalıştırdıklarında kan ter içinde bilgisayardaki satranç programını yenmekteler. Bu öyle bir durum. Büyük çoğunluk yenemiyor.

İnsandan hızlı işlem yapabilme durumu nedeniyle geniş bir yapay zeka kapsamında çalışan programlar örneğin konuşma işleme, cümle analizi, yabancı dil çeviri sistemleri, hastalık teşhis sistemleri onu kullananlara aşırı derecede kolaylık sağlayarak insanın bilgi birikimini 1970'lerde hayal bile edilemeyen yerlere getirdiler. 2000'li yıllarda film olan bazı durumlarsa gerçek oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bir boş beyin, öğrenme durumu açık olan yapay zeka programının kuantum bilgisayarında internet üzerinde, her çeşit bilgiyi alıp incelediğini ve bunu derlediğini kurgulayalım. Ayrıca henüz üretilmedi ama günümüzün harddiski gibi bir hafıza ortamının da kuantum sisteminde olduğunu farz edelim.

Böyle bir durumda internette ki her bilgiyi arayıp bulan ve kendisine soru sorulduğunda bu sorunun ne anlama geldiğini anlaması bile günümüz koşullarında 50 yıllık bir süreç. yapay zekalı programımızın bu süreci aştığında kendisine "sen bir yapay zekasın" denmese, bunu hiç programlamış olsak ve kendisinin "ben bir yapay zekayım" diye cevap verdiği en basit tekillik durumunda onun zeka seviyesi bizim kadar olacaktır. Zaten o noktada o işletilen programa bir zeka testi uygulayabilir durumda olabiliriz.

Umarım yeterince anlatabilmişimdir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Dilekçi
Software engineer

Aslında, yapay zekayı geliştirirken bir öğrenme süreci gerçekleştiriyoruz. Biz insanlar bir şeyi öğrenmek için okuruz, yazarız; yapay zeka da gelişip daha iyi sonuçlar verebilmesi için kodunu (modülünü) eğitiriz. Bu genellikle internet üzerinden erişilen bilgilerle yapılır. Yapay zekanın insan zekasını geçmesi çok zor görünüyor, ancak farklı evrelere ulaşacağından hiç şüphem yok.[1][1]

Kaynaklar

  1. Midas. Yapay Zeka Nedir? Nasıl Çalışır? - Midas. (29 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2024. Alındığı Yer: Midas | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close