Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gül Nihas
Üye 17 Mart 2021
2

Biyoloji ile R Programlama Dili Arasındaki Bağlantı Nedir?

Herkese merhaba. Ben ilerde moleküler biyoloji ve genetik alanında birtakım çalışmalar gerçekleştirmek isteyen bir biyoloji lisans öğrencisiyim. Kendimi geliştirme konusunda da oldukça hevesliyim. R programlama dilinin MBG ve/veya biyolojiye olan katkısı nedir? Bu dili öğrenmek bana hangi alanlarda çalışma yetisi kazandırır?
2,563 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Dilara Esmer
Biyoistatistik-Biyoinformatik alanlarına ilgili biri 17 Mart 2021

Merhaba, öncelikle çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

R programlama dili istatistiksel hesaplamaları ve grafik çizimlerini gerçekleştirebileceğiniz ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım dilidir. Bu dediğiniz alan Biyoloji ile Bilgisayar bilimlerinin birleşiminden oluşuyor. Eğer sadece temel istatistiksel hesaplamaları kullanacaksanız (mod, medyan, standart sapma vb.) ayrıca DNA dizileme gibi konular için de library("seqinr") paket programı kullanılabilmektedir hesaplamalı biyoloji alanına yönelip R programının fonksiyonlarından "araç" olarak yararlanabilirsiniz diğer taraftan modelinize uygun yeni bir algoritma geliştirmek için örneğin; dinamik programlama gibi daha çok matematik ve istatistiği yoğun olarak kullanan bir "amaç" olarak da kullanabilirsiniz. R programı, modelleme ve optimizasyon işlemleri ilaç geliştirme çalışmalarında biyoistatistikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyoinformatik alanında uzman bir hocamın bu alandaki çalışmalara hangi açıdan dahil olmak istediğimizi öğrenmek amaçlı sorduğu sorudan yola çıkarak ilgilendiğiniz alanı "araç" ve "amaç" olarak ikiye ayırmak istedim.

R programlama üzerine kullandığım kaynak kitaptan bir alıntı:

Tüm Reklamları Kapat

"My favorite metaphor for describing this was introduced by Greg Snow on the R help mailing list in May 2006. Using the functions in R is like riding a bus. Writing programs in R is like driving a car."

İlgilendiğiniz çalışma alanı her ne ise umarım kendinizi geliştirirsiniz, şimdiden başarılarınızın devamını diliyorum. :)

1,145 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Garrett Grolemund. Hands-On Programming With R. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. -. Dna Sequence Statistics Using R: Team Project. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Sue ‐Jane Wang, Ph.D.. Biostatistics Contributions To Modeling & Simulation In Drug Development. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sancar Adali
Dr. 17 Mart 2021

Sadece R'in kendisi değil, Bioconductor adında R paket grubu var. Biyolojik veri analizi için kullanılabilecek yüzlerce R paketinden oluşuyor. Bu konuda online dersler bulabilirsiniz, mesela coursera'da

Araştırma yapacağınız konuda analiz yapabilmek ve rapor, makale ve figür üretebilmek için bu paketleri kullanabilmek çok faydalı.

Bu yazılımların kullanımı, uzun dönemde zaman kazandırması dışında gelecekte bilimsel araştırmalara güven oluşturmanın bir parçası olucak. Hem veriler, hem de analiz etmek için kullanılan kodlar paylaşılacak . Şu anda bir çok çalışma bunları paylaşsa da yeterli düzeyde değil. Tekrarlanabilir Araştırma ( reproducible research) konusunda bilgi edinmenizi öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

506 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close