Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jack Tyler
Üye
1

Tarihçiler ya da bazı bilim insanları teori, hipotez, kanun kelimelerini bilimdekinden farklı anlamda mı kullanıyorlar?

Ilber ortayli evrim sadece bir teoridir kanun degil demis. tamamen halk dilindeki dusunce gibi. cagri abinin ilk kitabinda tam tersi. amacim ilber ortayliyi kotulemek degil sadece neden oyle dedi merak ediyorum. celal hoca da orda yanlis bilgi oldugu bile bile niye yorum yapmadi merak ediyorum. acaba odami oyle dusunuyor?
550 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bunu iki şekilde yorumlamak mümkün: İlki, apaçık yanlış (pedantik yaklaşım); ikincisi, gevşek kullanım (semantik yaklaşım).

Darwin'in açıklamasının bir hipotez veya postülat olduğunu söylemek apaçık hatalı; çünkü Darwin değişime yönelik tek bir fikir ileri sürmedi. Doğal Seçilim, Cinsel Seçilim, kaynaklar için rekabet, silahlanma yarışı, abartılı özelliklerin daha da abartılması ve hatta yanlış da olsa gemül hipotezi gibi çok sayıda hipotez geliştirdi ve bunların hepsini Evrim Teorisi'ni inşa etmekte kullandı. Bu hipotezlerin ve teorilerin bir kısmı kendisine ait bile değil (Malthus'un teorisi gibi).

Postülat zaten diyemeyiz; çünkü Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı kitabımızda da gösterdiğimiz gibi, Darwin'in Doğal Seçilim yoluyla Evrim Teorisi zaten 4 postülata dayanıyor; postülatların postülatı olarak tanımlama gibi absürt bir tanımı takip etmediğimiz sürece, bu söylenen yanlış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan pedantik değil de semantik yaklaşacak olursak; ortada çok da büyük bir problem olmadığını görebiliriz, çünkü orada sohbet eden kişilerin hepsi, bilimin evrime yaklaşımını çok iyi bilmektedir ve bu nedenle terminolojik bir kavgaya girilmeyeceği açıktır. Sanılanın aksine bilim insanları, oturdukları masalarda ağızlarında pipolarıyla terimlerin doğru kullanımını tartışan insanlar değillerdir. Hepsi az çok hipotez nedir, teori nedir, bunları bilir; ancak bunların hangi durumlarda kullanılması gerektiği bilgisi bilim yapmak için önemli bir bilgi değildir. Dolayısıyla hipotez, kanun ve teori gibi sözcükler son derece gevşek bir şekilde kullanılabilir; birbirleri yerine kullanıldıkları da çok sık görülür (örneğin bu makalede Sıçramalı Evrim'den başlıkta teori olarak, özette hipotez olarak bahsediliyor).

Sorun, "Evrim sadece bir teori, demek ki inanılmamalı." gibi bilimsel konsensüs ile bariz bir şekilde çelişen iddialar üretildiğinde çıkıyor. Semantik önem kazandığında, işin doğrusunu anlatmak zorunluluk oluyor. Bu nedenle işin aslını bilmekte fayda var ve işin aslı, kitapta anlattığım gibi (herhangi bir diğer akademik kaynaktan ve kitabın kaynaklarından da doğrulanabilir zaten). Örneğin Ulusal Bilimler Akademisi şöyle yazıyor (vurgu bana ait):

"Bilimde teoriler daha fazla kanıtlanarak gerçeğe dönüşmezler. Daha ziyade teoriler, bilimin ulaştığı en son noktalardır (İng: "end points"). Çok yoğun gözlem, deney ve yaratıcı düşünce ile geliştirilerek anlaşılırlar. Çok sayıda bilimsel gerçeği, yasayı, test edilmiş hipotezi ve mantıksal çıkarımı içerirler."

Öte yandan televizyona çıkan hocaların ağızlarından çıkanı 5 kere düşünmelerinin çok önemli olduğuna inanıyorum; özellikle de Türkiye gibi bilim konusunda ham olan ülkelerde... Tabii ki bu programda bu tür bir ciddiyetten ziyade, sohbet eden arkadaşların olduğu bir hava var; dolayısıyla bir canlı yayın ciddiyeti bile olduğunu düşünmüyorum. Bu, programı keyifli yapıyor ama bu tür gafların kaçmasına neden olabilir.

206 görüntülenme

Kaynaklar

  1. O. G. Woodberry, et al. (2009). Testing Punctuated Equilibrium Theory Using Evolutionary Activity Statistics. Australian Conference on Artificial Life. doi: 10.1007/978-3-642-10427-5_9. | Arşiv Bağlantısı
  2. National Academy of Sciences. (1999). Science And Creationism: A View From The National Academy Of Sciences. ISBN: 0-19-517234-5. Yayınevi: National Academy Press.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close