Elektromanyetizma, dört temel kuvvetten (etkileşimden) biridir. Genellikle zararlı, iyonize edici radyasyonla özdeşleştirildiğini ve bundan ibaret sanıldığını görüyoruz fakat elektromanyetizma olmasaydı gördüğümüz hiçbir şey var olmazdı. Zaten en başta görünür ışık dediğimiz şey bir elektromanyetik ışımadır, fotonlar aracılığıyla taşınır. Bu tür etkileşimde bulunan parçacıklar, elektromanyetik alan oluştururlar.
Zararlı olarak bahsedilen ise iyonize edici olarak adlandırdığımız radyasyon (elektromanyetik ışıma). Bunlar yine aslında fotonlardan oluşuyor. Tek farkı, görmemize neden olan görsel bölgedeki fotonlardan farklı enerjilere sahip olmaları. Örneğin gama ışınları son derece tehlikelidir, çünkü çok yüksek enerjiye (çok daha düşük dalga boyuna) sahiptirler. Çarptıkları atomları iyonlaştırabilir, hatta parçalayabilirler (photodisintegration).
Dolayısıyla elektromanyetizma şuna ne yapar sorusu aslında anlamsız bir sorudur. Çünkü her bir dalga boyu aralığı için farklı sonuçları ve cevapları vardır. Elektronları yörüngede tutarak atomları oluşturup canlılığa hayat vermesinden, görmemizi sağlamasına, gama ışını patlamalarıyla (GRB) evrenin en tehlikeli olaylarını oluşturmasına kadar geniş bir skalayı kaplar.
Bu konuda daha detaylı bilgiler için arşivimizi paylaşıyorum burada elektromanyetik spektrum ve çeşitli dalga boyları ile ilgili farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. Ayrıca diğerlerinin ardından olmak koşuluyla nükleer fizikle ilgili yazı dizimiz de birçok sorunuza cevap olacaktır diye düşünüyorum.
Kaynaklar
- Rasyonalist. Elektromanyetik Dalgalar Ve Nükleer Fizik. (4 Mart 2021). Alındığı Tarih: 4 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı