Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsan aklının öğrenme, keşif ve icat konusunda sınırı var mıdır?

İnsan aklının öğrenme keşfetme hatta x nesnesni icat etmesi noktasında bir sınırı var mıdır ? sonsuza kadar bir şeyler öğrenip üretebilir mi ? Sonsuza kadar bir şeyler öğrenip üretebilir mi?
257 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

100 milyar nöron olduğunu düşünelim. Her birinin de en az 10 adet dendrit ucu olsun. Bu dentritlerle toplamda her bir nöron 50 nöronla iletişim halinde olsun. Sayının kaça yükseldiğini çıkarabildiniz mi? 5x1013! Müthiş bir sayı. Ancak bu nöronların çok küçük bir kısmı öğrenme işlevini yerine getiren ayna nöronlardan oluşmakta. Teknik olarak bir insanın beynindeki nöronlar 300 sene aralıksız devam edecek olan bir HD filmi kaydedebilecek kapasitede. Yani bu kadar bilgi kayıt edildiğinde beyinde yeni nöron bağını oluşturabilecek yer kalmaz, öyle anlayabilirsiniz. Kaba bir hesapla beynimiz 2628 terabayt bilgi saklayabilir.

Ancak bunun hiçbir önemi yok, çünkü beynimiz SSD harddisk değil. Beynimiz öğrenip, içselleştiren, anlam yükleyen bir organ. Bizi bilgisayardan ayıran şey de bu. Bu kadar bilgiye sahip olsanız bile her birini işleme sokmanız mümkün değil ve beyniniz yorulmamak ve aşırı yüklenmemek için muhtemelen hayatınızı kurtaracak kadar kıymetli olmayan bilgileri eleyecektir, unutacaktır. Silme diye bir şey beyinde olmadığı için o bilgilerin nöron bağlarını zayıflatıp hatırlamasını zorlaştıracaktır. Böylece rahatlayıp asıl işiniz olan “hayatta kalma”yı odağına alacaktır.

Kısacası beynimiz sınırsız bilgi alma potansiyeline sahip. Ama hayatınızı idame ettirecek kadar kıymetli bilgileri.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close