Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Ali Arslan
Üye
0

Elektronlar geçekten de denildiği gibi korkunç mu?

Hepiniz çift yarık deneylerini bilirsiniz. Tabii sonuçlarını da. Şunu çok merak ediyorum. Eğer bu gözlemci yerine ona çok benzeyen ya da az benzeyen başka bir nesneyi gözlemcinin yerine koyarsak elektronlar bunu anlayabilir mi? Saçma gelebilir, bağışlayın ama merak ettim.
356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Çift yarık deneyinde elektronlar fotonlar en son da moleküller, kamera ile gözlenmiştir deney esnasında. Yani kamera varken de yokken de insan dolaylı gözlemcidir. Kamera asıl gözlemci - observer konumundadır.

Kamera etkisini ortaya çıkarmak için, elektron perdeye çarpmadan önce kamera kapatılmıştır. Bu durumda da elektronun dalga hareketi yaptığı gözlenince, parçacık -dalga seçimini gözlemciye bağlı yaptığı netleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum elektronları korkunç ya da ilginç yapmaz aslında. Sadece bizim bu etkileşim biçiminin nedenlerini anlayamadığımızı gösterir. Daha önce de bir çok konu bize sihir ya da doğa üstü gibi gelirken, bilimsel gelişmelerle aslında ne olduğunu anladıkça normalleşmeye başlar, anlaşılabilir olurlar.

Şimşek fırtına gibi doğa olayları bile korkulacak anlaşılmaz konular iken, günümüzde kuantum sıçrama, süperpozisyon konularını ele alır olduk. Elektron - foton - moleküllerin bu gözlemciye bağlı parçacık - dalga davranış ikilemi de anlaşılmaya mahkum diye bakmak daha sağlıklı olabilir.

(Kaynaktaki yazıda elektronların gözlemciye bağlı parçacık - dalga hareketi değişikliğinin, bilincin göstergesi olamayacağı ifade edilmiş. Ancak bu şekilde net konuşamayız. Elektronların bilincinin olmayacağı sonucu da çıkarılamaz aynı mantıkla. Bir çok otör, bu deney ile bilinç için canlılığın zorunlu olmayacağı görüşünde oysa. Kesin ve net yargılardan kaçınmak gerek tam anlaşılamamış durumlarda.)

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Emre Oral. Çift Yarık Deneyi (Young Deneyi) Nedir? Bilimsel Olarak Neden Önemlidir?. (11 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 11 Şubat 2021. Alındığı Yer: evrimagaci.org | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close