Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
0

Sosyal medyada tanık olduğum kadarıyla radikal ateizm popülerleşiyor. Bu da cehaletin farklı bir tarafı mı?

Özellikle bazı güruhlarda hayvani bir içgüdü olan “dayanışma” ile diğer inançlı bireyleri aşağılama, ezik gösterme davranışı belirginleşiyor. Bu kesimlerin hayatın anlamını biliyormuşçasına tavırları ve dışarı yansıyan bu hoş olmayan algıları hakkında ne düşünüyorsunuz?
911 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Kişinin bir varoluş yorumunu SAVUNMASI durumu, zihinsel ergenlik olarak tanımlanabilir. Bir varoluş yorumuna sahip olabiliriz. Bunu benimseyebiliriz. Ancak bunu afişe etme, diğer yorumlardan üstün zannetme gibi yaklaşımlar, ciddiye alınmayacak primitif tavırlar. Böyle taraflaşmış, fanatikleşmiş bireylerin neye imamıp neye imammadıklarının herhangi bir önemi kalmamıştır, çünkü o konuda rasyonaliteyi yitirmişlerdir.

Kişi kendi varoluş yorumunu deklare edebilir, altını doldurabilir, açıklayabilir. Ancak kendi sahip olduğu yorumu fanatik biçimde savunamaz. Bu sağlıklı bir yaklaşım olmaz, çünkü biliyoruz ki, hiçbir yorum kanıtlanabilir değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Sahip olduğumuz varlık yorumları, kanaatlerimizden ibarettir. Bize göre doğru lardır. Bize göre gerçek tir.

Sorudaki radikal ateizm, sanki bilimsel bakış açısına sahip olmanın bir dışa vurum metodu gibi de sunuluyor popülerleşmesinin yanında. Bu bakış açısına sahip olmayanlar bilimden anlamaz, cahil potasına girmiş bireyler gibi bir tutum söz konusu.

Sahip olunan düşünce yapısından bağımsız olarak, bir varoluş yorumunu üstün ve mutlak olarak algılıyor olmak, zihinsel bir tutulmadır. Bu konuda sahip olunan obsesyon, kişiyi doğru değerlendirmekten uzaklaştırmaktadır. Sağlıklı düşünmeyen bir bireyin hangi düşünce yapısına sahip olduğunun önemi de kalmamıştır.

284 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taner Beyter
Taner Beyter
365K UP
Felsefe Editörü

Merhaba. Radikal veya militan ateizm özellikle iletişim ve sosyal medya teknolojilerinin gelişimi ile birbirimizden daha çok haberdar olmamız, birbirimizin inançlarını etkilememiz ve olaylara karşı ortak bir inanç kümesi inşa etmemiz ile yakından ilişkili gibi görünüyor.

İnanç veya değerleri konusunda kendisini baskı altında hisseden veya gerçekten de bir tür baskı durumunun söz konusu olduğu durum kişiler buna karşı koymak adına belli türden ortak tahayyüller geliştirebilir. Örneğin dinlerin savaşların ve ayrımcılığın sebebi olduğu veya din adına yapılan haksızlık ve adaletsizliği görmek sizi dinlerin kötücül sonuçları olduğu fikrine yöneltebilir. Militan ateistler de bu türden bir ortak inanç kümesini paylaşıyor gibi duruyor.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan radikal/militan ateistlerin bir kısmı çoğunlukla Yeni Ateizm olarak adlandırılır. Yeni ateistlerin bir ortak yanlış inanç paylaşıp paylaşmadığına dair şu üç içerik ilginizi çekebilir;

Peki yanlış bir inanç yani cehalet paylaşıyorlar mı? Belli konularda evet diyebiliriz, bir konuya dair göstereceğimiz epistemik titizlilk o yaklaşımı kavrama tarzımız açısından oldukça önemlidir. Yeni Ateistlerin dinler ve felsefi konulara dair belli türden epistemik kusurlar işlediklerini iddia etmek bana çok yanlış gelmiyor. Aşağıda bıraktığımız linklere bakabilirsiniz.

Kaldı ki aynı epistemik kusurları dindar insanlar da işleyebilir, bu oldukça anlaşılır görünüyor.

Kaynaklar

  1. J. E. Taylor. Yeni Ateistler. (17 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Internet Encyclopedia of Philosophy | Arşiv Bağlantısı
  2. B. M. Seferoğlu. Yeni Ateizm. (17 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Öncül Analitik Felsefe | Arşiv Bağlantısı
  3. B. M. Seferoğlu. Yeni Ateizm Eleştirel Bir Değerlendirme. (17 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Öncül Analitik Felsefe | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close