Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arya Luin
Üye
3

Tanrı’nın varlığını teolojik kanıt yoluyla ispatlayabilir miyiz?

Teolojik kanıt olarak baktığımızda sıradan bir el bile içinde birleşen damarlarda dahi çok büyük bir sanat eseri taşıyorken her şeyin tesadüfen böyle olmuş olma şansı var mı?
1,110 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

merhabalar Arya Luin

öncelikle benim anlayamadığım şey herhangi bir şeyin kusursuz olması nasıl tanrının kanıtı olabiliyor? bu şey gibi yani gökyüzünde daha önce hiç görmediğin bir cisim görüyorsun ve diyorsun ki(bu bir UFO (Unidentified flying object) ) ve bunu söyledikten sonra da diyorsun ki (bu cismin içinde dünyayı ele geçirmeye gelmiş uzaylılar var!), şimdi bu hikaye ile kusursuz gördüğün bir şeyi tanrıya bağlamak arasında hiç bir fark yoktur. tanımlayamadığın yada bilmediğin şeylerde bilmiyorum dersin kafandan hikaye sallamazsın, doğrudan somut bir kanıt buluncaya kadar her hipotez yanlıştır. bir elin oluşumunu ve işleyişini tanrıya bağlayamazsın çünkü bilmediğin yerde kanıtsız olağan üstü hikayelere başvurmuş oluyorsun, bir başkası çıkıp sana hayır bunu yaratan spagetti canavarı diyebilir yada Olympos dağında yaşayan yüce Zeus yada Güneşe hükmeden Ra.

Tüm Reklamları Kapat

emin ol insan vücudun da ve evrende o kadar çok kusur var ki, insan vücudun da mesela körelmiş organlar, genetik hastalıklar var, hiç bir yerde kusursuzluk yoktur.

ayrıca hiç bir yerde tesadüflük te yoktur, her olay kendinden önceki bir başka olayın sonucu olarak ortaya çıkar. ama şu anki teknolojimizde her bir atomun her bir elektronun her şeyin ölçümünü yapmak imkansızdır, her şeyi tahmin edemiyoruz, bu yüzden her şeyi %100 hesaplayamıyoruz. %100 hesaplayamadığımız için bazı olaylara tesadüf deniliyor, halk arasında kullanılan tesadüften farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

bir elin oluşumu konusu ise evrimle alakalıdır. evrimin tanımı, nesiller içerisinde gen frekansının değişimidir. evrimin bir sonucu olarak insanlar alet yapmaya uygun bir anatomiye ve akla sahip olduk. yani tanrı sayesinde değil, biyoloji sayesinde elimiz ve içinde dolaşan kan bir sanat eserine dönüştü. evrim agacında bu konu hakkında çok sayıda makale var, merak ettiğin her şeyi araştırabilirsin, benden daha iyi anlatırlar.

tanrının varlığının ispatlanması konusu ise, hayır ispatlayamazsın. tanrı algımızın dışındadır, onu algılayamazsın, ölçemezsin, bulamazsın. soyut şeyleri, somut deliller aramak bana mantıksız geliyor. soyut olarak yani felsefe yaparak bulmakta bana imkansız gibi geliyor çünkü çok fazla soru işareti var, çok fazla bilinmeyenli bir denklem çözmek gibi bişi. bu yüzden ben şahsen az önce dediğim gibi boş hipotezler yanlıştır demeyi tercih ediyorum. tanrının kanıtı olana kadar tanrı yoktur.

169 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Mete İçen
Kozmoloji Okuru

Öncelikle Evrim Ağacına hoşgeldiniz.

Felsefe, henüz bilimle uluşamadığımız bilgilere, mantık yolu ile bilimle çelişmeden verilen cevaplar bütünüdür. Sistematik ve sorgulanabilir olan bilim eğer felsefenin alanına girerse, felsefe doğası gereği yerini bilime bırakır.

Tüm Reklamları Kapat

Kanıt doktrinlerinin hiçbiri kabul ettirme amacı gütmez, bu felsefenin doğasına aykırıdır. Felsefe kanıt arayışı değil, bilme arayışıdır.

Din felsefesinin yaptığı yanlışlık da tam olarak buradan çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi kanıt doktrini olarak ortaya atılana bakalım:

Sıradan bir el bile içinde birleşen damarlarda dahi çok büyük bir sanat eseri taşıyorken her şeyin tesadüfen böyle olmuş olma şansı var mı?

Burada, güdülen sanat ve üst akıl kanıtının, nörobilim ve evrim sosyolojisi ile bilimsel şekilde açıklamaları vardır.

Mesela sanat kavramı, kişinin hayatta kalması için gerekli olan hazzın sonucudur. Orman, su sesi, karşı cins bize haz verir zira, hayatta kalmak için habitatımızı sevmek ve çiftleşmek zorundaydık.

Diğer maymunlara göre zeki maymunlar olmamız, zeki olduğumuzu göstermez. Tabiki ellerimiz ve doğamız bize karmaşık gelecektir.

Böyle basit bir sebep-sonuç ilişkisini ve sistematik bilimi yok sayıp, buradan tanrıyı çıkarmak:

Estetik açıdan güzel olduğu kadar; felsefi açıdan da bir o kadar yanlış ve tutarsızdır.

-----

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya kanıt arayışı felsefe ile nasıl yapılmalı?

Zamanla kanıt arayışına giren:

Doğa felsefesi yerini temel bilimlere,

Ahlak, siyaset ve zihin felsefesi yerini nörobilime,

Tüm Reklamları Kapat

Din ve varlık felsefesi de yerini kozmolojiye bıraktı.

Din ve varlık felsefesinde, kanıt iddia edebilmek için öncelikle ileri düzeyde temel bilimler ve matematik gereklidir zira kurulan metafiziksel olgunun, doğa ile kusursuz düzeyde uyumlu çalışabilmesi gerekir.

Örnek olarak, teist inancını kanıtlamak isteyen bir müslüman, kainatın 6 günde yaratılmasının ve ince ayarın, matematiksel ve fiziksel denklemlerle doğa ile uyumlu bir sistemini kurabilirse, inancını bilime ve tüm Dünyaya kabul ettirebilir. Aksi takdirde yapılmaya çalışılan her kabulün değer görmemesi ve inanç olarak kalması doğaldır.

Saygılar.

301 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close