Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Akkuş
Kadir Akkuş
52K UP
Üye 10 Ocak 2021
2

Kelebek etkisi sayesinde evrende değişiklikler olabilir mi?

kelebek etkisi sayesinde dünyanı dönüsü yada gezegenmizdeki bazı seyler degisebilirmi.Özellikle dünyanın dönüsünü etkiliyebilirmi.
643 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 11 Ocak 2021

Genel olarak klasik şekilde bir kelebeğin kanat çırpmasının fırtınaya neden olabilmesiymiş gibi bilinse de, temelde kelebek etkisi, faktörlerin sonuç açısından bizim küçük büyük tanımımıza göre hiyerarşik olmadığıdır. Bize göre ufak bir etkinin sonuçları, bize göre büyük sonuçlar üretebilir, sürece bağlı olarak. Biz yapımız gereği bir kelebeğin kanat hareketinin sonuçlarını hemen fırtına olarak izlemek istiyoruz. Düz mantık değil de, işleyiş faktörlerin ortak ürettiği sonuçlarla ilerliyor. Yani evrendeki değişiklikler zaten kelebek etkisiyle oluşuyor. Bir fizyon reaksiyonunun başlamasıyla zincirleme devam eden süreç gözlemlenebilir değişiklikleri doğuruyor. Ancak sonuçların nedeni sadece bir fizyon reaksiyonu değil, sonuca dahil olan bütün faktörler. Yani kelebeğin kanat çırpması tek başına değil, ufak etkinin diğer faktörlerle birlikte ürettiği sonuçlar söz konusu. Bize göre etki alanı çok ufak bir faktörün faaliyetinin az olması, hemen biteceği anlamına gelmiyor. Gözardı edebileceğimiz düzeyde devam eden etki mekanizması, bizim önemseyeceğimiz sonuçlara gidebilir. Dikkat edersek, bizim algı düzeyimizi referans olarak kullanmak zorunda kalıyoruz. Oysa etkinin ufağı büyüğü vs olmaz. Her etki, her etkileşim niteliğinden bağımsız olarak sonuca dahil olur. Bu hiyerarşik yapıyı biz kurguluyoruz.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. A. Thiétart, B. Forgues. Chaos Theory And Organization. (11 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://pubsonline.informs.org/ | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Öğrenci ,Okur 11 Kasım 2022
Orijinal Soru: Kelebek etkisi nedir?

Kelebek etkisi nedir?

Kelebek etkisi küçük olayların büyük etkilere neden olabileceğini ifade eden bir kavramdır. Başlangıçta hava durumu tahminleri için kullanılan bu teori, daha sonra bilimin içinde ve dışında kullanılan bir metafor haline geldi. Bazen Kaos teorisi veya onun bir bölümü olarak görülen kelebek etkisine göre, bir deterministik doğrusal olmayan sistemdeki küçük bir değişim sonraki aşamada büyük farklılıklara neden olabilir.

Tarihi

Tüm Reklamları Kapat

Kelebek etkisini1963 yılında Edward N. Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu. İlk hesaplamasında 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak kullandı. İkinci hesaplamada ise 0,506 sayısını elde etdi. İki sayı arasında sadece yaklaşık 1/1000 (binde bir), yani bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarla eşdeğerde fark olmasına rağmen, süreç içinde ikinci hesap birinci hesaba karşın çok farklı sonuçlar verdi.

Lorenz'in bu keşfi dünyadaki tüm olayların ve hayatın kendisinin belirli bir yasaya tabi olmasıyla ilgili bilinen tüm olguları kökünden sarstı.

Doğru tahmin mümkün mü?

Çalışma sırasında Lorenz bir şeyi anladı: onun modeli ne kadar güçlü olsa da, gelecekte olacak herhangi bir şeyi tahmin etmesi mümkünsüzdü. Doğrudur, her sistemde hatalar olabilir, ancak bu sistemdeki hatalar büyük ve küresel hatalara yol açacak nitelikteydi. Kısacası, sonuçlar ilk verilere ve şartlara bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Lorenz Kelebek etkisini şöyle izah ediyor: “Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir.” Bu cümle, kelebeğin kanatlarının atmosferde bir kasırganın yolunu eninde sonunda değiştirebilecek küçük değişiklikler yarata veya başka bir yerde bir kasırganın oluşumunu geciktire, hızlandıra veya hatta önleyebileceği fikrini ifade eder.

Kelebek, kasırgaya güç vermez veya doğrudan kasırgayı yaratmaz, ancak terim kelebeğin kanatlarını çırpışının kasırgaya neden olabileceği anlamına gelir: Kelebek kanatlarını çırpmamış olsaydı, sistemin yörüngesi çok farklı olabilirdi. Başka bir deyişle, her şey birbirine etki eder ve bu hayatı var eden bir döngüdür. Lorenz bir yerlerde bir kelebeğin kanat çırpmasının hava durumunu sonsuza dek değiştirebileceğini söylüyordu.

Bu yasa evrenin işleyiş prensibinin en temel çekirdek noktalarından biridir. Çünkü aksi takdirde tek bir bireyin gelişimi, tek bir ulusun gelişimi veya tek bir gezegenin gelişimi söz konusu olurdu, ki bu mümkün değil.

Kelebek etkisi teorisi, aynı zamanda, yapılan araştırmalar sırasında olayın çizelgelerinin bir çok kişi tarafından kelebeğe benzetilmesi sayesinde bu ismi almıştır.

Bunun bize ne faydası var?

Gelin sıradan bir günümüzü ele alalım. Her hafta, muhtemelen çoğunuz hafta sonu için çeşitli planlar kuruyorsunuz. Ancak birçok durumda bu planları umursamıyorsunuz, çünkü istirahati bu işlerden üstün tutuyorsunuz. Basit bir deney yapalım. Bu hafta sonu daha erken kalkın, her zamanki sabah alışkanlıklarınızdan vazgeçin (örneğin, eğer kahvaltıdan sonra televizyon izliyor veya internette geziniyorsanız, bunlardan vazgeçin) ve gününüzü yeni bir alışkanlıkla başlayın. Akşam gününüzü analiz edin, sıradan bir hafta sonunun nasıl değiştiğine kendiniz şahit olacaksınız. Bu değişimin iyi ve ya kötü olması, tabii ki size bağlıdır.

Kaynaklar

  1. www.readit.az. Readit. (1 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: www.readit.az | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Musa Emre Erenler
matematik öğretmenliği öğrencisiyim 1 Şubat
Orijinal Soru: Kelebeklerin kanat çırpışlarının gerçekten de büyük etkileri olur mu?

Kelebek etkisi aslında bir metafordur, bir fırtınanın nedeninin kelebeğin kanat çırpması olduğunu zaten anlayamayız kelebek etkisi bize kelebeğin kanat çırpmasıyla fırtına olma ihtimalinin olduğunu söyler bu bütün küçük olaylar için geçerlidir örneğin bir yatırımcının yaptığı yatırımla Amerika'nın ekonomisi çökebilir ve savaş çıkabilir[1].

Kaynaklar

  1. Jonathan Hardman. (2021). Kelebek Etkisi: Görünüşte Küçük Bir Kurumsal Şeffaflık Teklifinin Teorik Sonuçları. SageJournals, sf: 180 - 197. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close