Statik basıncı moleküllerin rastgele her yöne hareketi (titreşimden ziyade) ve bunun sonucunda etrafında bulanan diğer moleküllere veya yüzeylere uyguladıkları kuvvet olarak düşünebiliriz. Akan bir akışkan içinse, akışkan molekülleri bu rastgele hareketi yanında çok daha büyük ölçekli (makro düzeyde) ve daha düzenli (örn. tek bir yöne) bir harekete sahip olurlar. Makro düzeydeki bu toplu hareketin uyguladığı kuvvete dinamik basınç diyoruz.
Bernoulli denklemi her ne kadar basınç (kuvvet) terimleri olarak yazılsa da, aslında enerji korunumu olarak düşünmek daha doğrudur. Bernoulli denklemi ideal bir akışkan için (sürtünmesiz yani viskozitesi olmayan akışkan için) aynı akım çizgisi üzerinde enerjinin korunduğunu söyler. (Akım çizgisi ayrıntısı bu soru için çok önemli değil, sadece denklemin tanımının doğru olması için belirttim.)
Bernoulli denkleminde 3 farklı enerji türü bulunur: Durgun/Statik enerji (Statik basınç), Kinetik enerji (Dinamik basınç) ve Potansiyel enerji (Hidrostatik basınç). Bernoulli denklemi bu 3 enerjinin toplamının yukarıdaki şartlar dahilinde sabit olduğunu söyler. Yani bu enerji türlerinden biri azaldığında diğeri artmak zorundadır! Tıpkı havaya atılan bir topun kinetik ve potansiyel enerjisinin hareketi boyunca değişmesi fakat toplamlarının sabit kalması gibi.
Eğer yerçekimi etkilerini düşünmezsek (yatay boruda bir akış olarak düşünebiliriz), eğer hız artarsa bu kinetik enerjinin arttığı anlamına gelir yani dinamik basıncın artması. Peki bu kinetik enerji nereden geliyor: akışkanın durgun enerjisinden. Yani, akışkanın kinetik enerjisindeki artış, durgun enerjisindeki azalış demek ya da başka bir deyişle, hızlanan akışkanın statik basıncı düşer.
Not: Dışarıdan herhangi bir ekstra kuvvet/enerjinin akışkana verilmediğini kabul ediyoruz burada. (Pompa, fan vb. yok)