Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eymen Ünlü
Üye 28 Aralık 2020
4

5 duyu organından muhaf bir insan, kendi varliğini hissedebilir mi?

3,027 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 4 Ocak 2021

İnsan türünün BEN algısının kaynağı duyular değil. Bilinç ve bilinçdışı daha çok beyinle alakalıymış gibi görünmekte. 5 duyu dışında da duyularımız olduğunu düşünürsek, fiziksel dünya ile etkileşimi sağlayan duyuların benliği oluşturmasını beklemek sorgulanır hale gelecektir. Benlik, duyuları yönetir. Duyular, benliğin yaşamda kalması için fizik şartlarla etkileşir. Bu anlamda benlik algısı temel ve merkez konumunda görünmekte. Bu arada bütün duyuları normal olan bir bireyin mental bir patolojisi olduğunu düşünürsek, benlik algısı, kişilik örüntüsü bozulmuş, ancak duyuları sağlıklı kalabilmektedir. Oysa 5 duyu tamamen kaybedilse de, benlik algısı kaybolmaz. Sinir sistemi, beyin ve bilinçdışı halen varlığının farkındadır. Fizik şartlarda etkileşebildiğimiz sürece benlik algısı üretmeyiz. Hatta çoğu zaman klinik ölüm, gerçek anlamda ölüm demek değildir. Bitkisel hayatta dahi bilincin kaybolmadığına dair bulgulara sahibiz. Bu anlamda nasıl canlılık tanımlayabildiğimiz, şartlarını, meydana gelişini net olarak anlayabildiğimiz bir fenomen değilse, benlik algısı da bilinç de böyle kompleks ve tanımlaması şimdilik mümkün değil.

610 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Howard Eichenbaum. Conscious Awareness, Memory And The Hippocampus. (4 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: nature.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 4 Ocak 2021

5 duyu organı olmayan bir insanın öncelikle hayatta kalması imkansız. Bu konuda geçtiğimiz yy'da bebekler üzerinde yapılan tabi ki etik olarak devam edilemeyen ve bugün kabul görmeyen bir deneyde yeni doğan bebekler tecrit edilerek hiçbir duyusal stimuli uygulanmadan sadece beslenip uyutulmuş ve altları değiştirilmiş (ki burda dahi bir miktar dokunma, tat ve koku alma ve bir miktar görme var) ve bu düzendeki bebeklerin kısa bir süre sonra ölmeye başladığı gözlenmiş.

Insanın zihinsel gelişimi duyu organları olmaksızın imkansız. Piaget teoremine göre bilişsel yetenekler:

0-3 yaş arası duyulara bağlı algı ve düşünme

Tüm Reklamları Kapat

3-9 yaş arası simgesel/sihirsel düşünme

10 yaş itibarıyla soyut düşünme gibi evrelerden geçerek varlık, Tanrı, din gibi kavramları algılamaya başlıyor.

Duyu organları olmaksızın bu evrelerin yaşanması ve düşüncenin gelişimi beklenemez.

Bir yetişkinin bir kaza sonucu tüm duyu organlarını kaybetmesi gibi bir varsayımla soruyorsanız bu durumda acı hissinin yüksek olma ihtimali var.

Herhangi bir sinirsel uyarı olmadan beynin gelişebilmesi veya gelişmiş bir beynin varlığını koruyabilmesi mümkün görünmüyor.

376 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. Pedia. Piaget Teorisi. (3 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close