Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Helvacı
Üye
2

Cansızlık formundan canlılık formunu oluşturmak mümkün müdür?

Gerekli şartları oluşturduğumuzda laboratuvar ortamında cansızlık formundan canlı formlarını elde etmemiz mümkün müdür? Canlı bir varlık oluşturabilir miyiz?
277 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Belki de fark etmeden abiyogenezi sormuşsunuz.Mümkün olduğunu biliyoruz ve çeşitli deneylerle bunu görebiliyoruz.Bu deneylerden en ünlüsü Urey-Miller deneyidir.1952 yılında yapılan bu deney,temelde "ilkel çorbayı" oluşturma gayesi güder.İlkel Dünya koşullarını laboratuvar ortamında oluşturarak,protein esaslı yaşamın yapıtaşları olan; doğal olarak ortaya çıkan 20 amino asit oluşturulabildi.Üstelik sadece 1 haftada.Miley ve Urey,Dünya'nın oluşumunun başlangıcında var olduğu bilinen kimyasal bileşikleri -su,metan,amonyak ve hidrojen gazı- kapalı bir kaba koydular.Daha sonra kap ısıtılıp şimşeğe benzetilen elektrik kıvılcımlarına tutuldu.Bu deneyle karasal alanda var olmayan başka aminoasitler de ortaya çıktı 20 aminoasit'e haricen.

"RNA Dünyası" ve "Demir-Kükürt Dünyası" günümüzün iki ayrı abiyogenez teorisidir.RNA Dünyası teorisinde,ribonükleik asitler İlkel Çorba'da tek başına yüzen nükleik asitlerden meydana gelerek kendi kendini üreten ilk moleküller ve kimyasal reaksiyonların katalizörü olabilirler.Gerçekten de vücutlarımızda hâlâ var olan artık RNA enzimleri RNA Dünyası teırsini destekler.Demir-Kükürt Dünyası hipotezi ise okyanusun derinliklerindeki sıcak hidrotermal yanardağ ağızlarının belirli madeni kayalarda yaşlamaın katalizörü olan element ve enerjiyi sağladığını ileri sürer.Bu metabolzma genetik bilginin devam ettirilmesinden önce gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni araştırmalar yeni yönleri işaret edebilir.Örneğin,ilk RNA'nın DNA'ya geçişinde virüsler rol oynamış olabilir.Yaşamın Dünya dışı bir kaynaktan gelmesinden yryüzünün çekirdeğinde oluşmasına kadar değişen pek çok başka teori bulunur.Bilim insanları her nesilde bilmecenin bir parçasınnı çözmeye devam ederler.

Kaynaklar

  1. J.Volvovski, et al. (2017). Nerede,Neden,Nasıl. ISBN: 978-605-192-106-8. Yayınevi: Hep Kitap. sf: 60.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close