Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Şarap zararsiz midir?

Genel olarak alkolun zararli oldugunhu biliyorum. Ancak gecenlerde bir videoda bir uzman sanirim Şarabin icilebilecegini daha zararsiz oldugunu soylemisti. Abartmadan şarap tuketimi yapildigini varsayarsak icilen şarap diger alkoller gibi vucuda zarar verir mi yoksa vermez mi? Şarap diger alkollerden farkli midir?
738 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Genel olarak alkol, hiçbir şekilde medikal olarak 'faydalı' olarak görülemez. Asiditesi, hücreleremizin yaşamak için ihtiyaç duyduğu ortamla tamamen uyumsuzdur. Kültürlerde biliyoruz ki somatik hücreler alkol ile temasta hızla ölmekte. (Tabii ki bu genele doğrudan uygulanamaz. Ancak biyolojik uyumsuzluğu göstermekte). Burada şöyle bir yanılgıya düşüyoruz. Bazı alkollü içkilerin alkol miktarlarının azlığından dolayı, "daha az zararlı" olmalarını sanki zararsızmış algısı oluşabiliyor. (Bir dönem yarı doymuş yağlar sanki doymuş etiketi olmadığı için yararlıymış gibi sunulmuştu kurnazca) Oysa yeni yapılan araştırmalarda bazı dolaylı faydaları varmış gibi sonuçlar alsak da, şarap da bir alkol türevi ve bizimle uyumlu değil. Biyolojik olarak vücudun istediği, ihtiyacımız olan bir hammadde olmaktan en uzak şey. Bazı ortamlarda gerekliymiş gibi bahsedilmesi o kadar ilginç ki, sirke neden gerçek anlamda vücut için önemli ve uyumlu iken şarap gibi bizim yapımıza zıt bir üretimin öne çıkarıldığını (kişisil yaklaşım olduğu için önemsiz de olsa) anlamak zor.

Beynin o en sağlam koruma bariyerini geçebilen nadir maddelerden biri alkol ve uzun vadede prefrontal kortekse ciddi zarar verdiği için kişilik sorunları yaşanmakta. Böyle bir etken maddenin "faydalı" görülebilmesi mantıksal olarak mümkün değil. Bazı ideolojik - kişisel yaklaşımlar dışında da önerilmez zaten. Organizma olarak akıl sağlığımızı koruma gibi temel bir görevi yerine getiremeyecek durumda isek, (bağımlılık tarzı alkol alımı) neden burada olduğumuzu, yaşamda kalmaya değer bir şeyler olup olmadığını sorgulama ihtiyacımız var ve biz bunu erteliyoruz demektir.

Tırnak içinde MODERN yaşam, bağımlılığı da beraberinde getirmekte. Bunu da gözden kaçıramayız. Köy gibi doğala yakın bir habitat içinde olmayan, "şehir"de, beton bir binada yaşamını süren bireylerin, yaşam şartlarının genetik mirasla çelişen yapısı nedeniyle 2-3-4 bağımlılığı birden olabilmekte. Dikkatli irdelersek kendi bağımlılıklarımızı tespit edebiliriz. Burada sorun bağımlılığa sahip olmak değil, onu - onları farkedip YÖNETEBİLME BECERİSİ için çaba göstermek önemli olan. Bu sorunlarımızı aşmaya çalışırken gelişeceğiz. Alkol alışkanlığımızı savunmak, alkolü temize çıkarmaya çalışmak (medikal bir çıkmaz olur, mümkün değil) yerine, böyle bir zaafımız varsa onu tedavi etmenin yollarını aramamız gerekir. Kendi eksikliğimizi, arızamızı savunmanın bize bir faydası olmayacak.

Tüm Reklamları Kapat

168 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close