Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlter Ok
Üye
3

Karabatak yenir mi? Bize sağlıksal açıdan bir zararı dokunur mu?

İnsanoğlu bu kuş türünün evrimsel olarak avcısı mıdır? Kardeş Payı dizisindeki Sezai karakterinin Karabatak yemesi ve Hilmi'nin "ekolojide bu kuşun avcısı arasında insanın bulunmaması" sorunslı.
10,255 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Günay
Ekin Günay
59K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf

Elbette biz insanlar et tüketiyoruz. Sucul kuşlar da gayet tüketilebilir (örneğin ördek sıklıkla tüketilen bir sucul kuş). Genel olarak kanatlı hayvan tüketiminde yaşanabilecek sağlık problemleri karabataklar için de geçerli olacaktır. Yeterince hijyenik koşullarda yetişmediyse, yeterince hijyenik koşullarda kesilmezse, yeterince hijyenik koşullarda taşınmaz ve yeterince pişirilmeden tüketilirse elbette ki her kanatlı tüketiminde doğabilecek sorunlar mevcut olacaktır. Ancak karabataklara spesifik bir problemle karşılaşılacağını düşünmüyorum. Tabii vahşi yaşama müdahil olmanın doğuracağı etiksel sorunlar haricinde.

Bunun yanında kanatlı eti tüketirken ne gibi bir problemle karşılaşırım olarak soruyu genellersek size şu cevapları verebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

  • Biyolojik riskler:

Zoonotik yani bulaşıcı hastalıklarla, bakteriyel veya viral, bulaşık etleri tüketmeniz sağlığınızı tehlikeye atacaktır. Sadece enfekte olmanızla kalmayıp toksikasyona (zehirlenme) da sebep olabilirler. Zoonotik kanatlı hastalıklarına birkaç örnek vermek gerekirse; Salmonellosis, Shigellosis, E. coli, S. pyogenes, Listeriosis, Avian infuenza vb.

  • Kimyasal riskler:

Kesildikten sonra yeterince bekletilmeyen hayvanlarda oluşan bir kontaminasyon riski vardır. Çevresel kirliliğe sebep olan kimyasalların, ağır metallerin hayvan tarafından alınmış olması ve hala vücudunda bulunuyor olma ihtimali var. Eğer yetiştirme çiftliklerinden söz edecek olursak antibiyotik tüketmeniz de söz konusu olabilir. Kimyasal risklerin yanı sıra etin tekstürü de hoşunuza gitmeyecektir.

  • Fiziksel riskler:

Uygun koşullarda kesilmemiş hayvanların etinde idrar, dışkı, toz, toprak vb. bulunabilir. Siz de tahmin edersiniz ki bu oldukça sağlıksız bir et olacaktır. Aynı zamanda çevrede nükleer bir sızıntı mevcutsa bunun hayvanın eti aracılığıyla vücudunuza geçmesi de olasıdır, bunun örneklerini Japonya ve Çernobil'de gördük.

3,346 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. H. Çelik, et al. Et Hijyeni, Muayenesi Ve Teknolojisi. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Sarımehmetoğlu. Veteriner Halk Sağlığı. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close